PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Piernikowa chatka

Chatka z piernika w zimowym krajobrazie udekorowana słodkimi perełkami i gwiazdkami

1 porcja

trudne 60 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Piernikowa chatka

Ciasto:

500 g miodu
125 ml wody
250 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1 szt. cytryny (sok z 1 cytryny)
100 g masła
3 szt. jajek
3 opak. Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
1500 g mąki
2 opak. Sody oczyszczonej Dr. Oetkera

Do smarowania:

4 szt. żółtek
2 łyżki mleka

Do łączenia poszczególnych elementów:

4 szt. białka
800 g cukru pudru

Do dekoracji:

1 opak. Blasku pereł Dr. Oetkera
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera
1 opak. Gwiazdek cukrowych Dr. Oetkera
2 łyżeczki cukru pudru
2 szt. cukierków "landrynek"
1 opak. dekoracje z opłatka

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Ciasto: Miód, wodę, cukier, cukier wanilinowy, sok z cytryny i masło wolno ogrzewać, przełożyć do miski i wystudzić. Dodać do masy jajka i przyprawę korzenną. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, przesiać. Dodać 2/3 połączonej z sodą mąki, ciasto wyrobić, dosypując pozostałą część mąki. Ciasto umieścić w lodówce na 50 minut. Wymieszać mleko z żółtkami.

Masa do łączenia elementów domku: Cukier puder przesiać. Białka wlać do wysokiego naczynia, dodać połowę cukru pudru i ubić mikserem na jednolitą masę, dodawać pozostały cukier nie przerywając ubijania. Naczynie z lukrem nakryć wilgotną ściereczką.

Składanie domku: Z papieru pergaminowego lub kartonu wyciąć szablony. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wykrawać nożem poszczególne elementy domku przy pomocy szablonu. Elementy układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Foremkami w kształcie gwiazdek (różnej wielkości) wycianć ciastka (to będą choinki).

2

Pieczenie

Blachę z ciastem wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 10 - 15 min.

Po wystudzeniu każdą upieczoną część posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i wstawić jeszcze na 3 - 5 minut do piekarnika. Przygotowany lukier nałożyć do pergaminowej tutki, nożyczkami odkroić końcówkę.Cukierki "landrynki" rozpuścić i wylać na papier do pieczenia. Gdy zastygną ostrożnie zdjąć i przykleić za pomocą lukru do ściany przedniej tak, aby powstała szyba. Wszystkie ściany połączyć ze sobą za pomocą lukru. Przy wklejeniu poszczególnych elementów odczekać chwilę, aż lukier zacznie zastygać. Następnie przykleić dach. Na dachu wyciskać lukier tak, aby powstały dachówki. Następnie przykleić drzwi i płotek ozdobione lukrem. Chatkę ozdobić fantazyjnie perełkami i gwiazdkami. Z gwiazdek z ciasta uformować choinki i również udekorować perełkami. Całość posypać cukrem pudrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Piernikowa chatka

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 56970kJ
13607kcal
1323kJ
316kcal
Tłuszcz 153.34g 3.56g
Węglowodany 2,841.67g 65.96g
Białko 214.63g 4.98g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!