Flag

Piernikowa chatka

1 porcja
Trudny
60 min
Chatka z piernika w zimowym krajobrazie udekorowana słodkimi perełkami i gwiazdkami
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
500 gmiodu
125 mlwody
250 gcukru
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1 szt.cytryny (sok z 1 cytryny)
100 gmasła
3 szt.jajek
3 opak.Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
1500 gmąki
2 opak.Sody oczyszczonej 70 g Dr. Oetkera
Do smarowania
4 szt.żółtek
2 łyżkimleka
Do łączenia poszczególnych elementów
4 szt.białka
800 gcukru pudru
Do dekoracji
1 opak.Blasku pereł Dr. Oetkera
1 opak.Perełek Musssujących Dr. Oetkera
1 opak.Nocnego Nieba Dr. Oetkera
2 łyżeczkicukru pudru
2 szt.cukierków "landrynek"
1 opak.dekoracji z opłatka

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
Picture - Sody oczyszczonej 70 g Dr. Oetkera
Picture - Blasku pereł Dr. Oetkera
Picture - Perełek Musssujących Dr. Oetkera
Picture - Nocnego Nieba Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Miód, wodę, cukier, cukier wanilinowy, sok z cytryny i masło podgrzej na wolnym ogniu, a następnie przełóż do miski i wystudź. Dodaj do masy jajka i przyprawę korzenną. Mąkę wymieszaj z sodą oczyszczoną, przesiej. Dodaj 2/3 połączonej z sodą mąki, ciasto wyrób, dosypując pozostałą część mąki. Ciasto umieść w lodówce na  ok. 50 minut. Wymieszaj mleko z żółtkami.

2

Masa do łączenia elementów domku

Cukier puder przesiej. Białka wlej do wysokiego naczynia, dodaj połowę cukru pudru i ubij mikserem na jednolitą masę, dodaj pozostały cukier nie przerywając ubijania. Naczynie z lukrem nakryj wilgotną ściereczką.

3

Składanie domku

Z papieru pergaminowego lub kartonu wytnij szablony. Ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm. Wycinaj nożem poszczególne elementy domku przy pomocy szablonu. Elementy układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Foremkami w kształcie gwiazdek (różnej wielkości) wycinaj ciastka.

4

Pieczenie

Blachę z ciastkami wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 10 - 15 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

5

Dekorowanie

Po wystudzeniu każdą upieczoną część posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem i wstaw jeszcze na 3 - 5 minut do piekarnika. Przygotowany lukier nałóż do pergaminowej tutki, nożyczkami odkrój końcówkę. Cukierki "landrynki" rozpuścić i wylej na papier do pieczenia. Gdy zastygną ostrożnie zdejmij i przyklej za pomocą lukru do ściany przedniej tak, aby powstała szyba. Wszystkie ściany połącz ze sobą za pomocą lukru. Przy wklejeniu poszczególnych elementów odczekaj chwilę, aż lukier zacznie zastygać. Następnie przyklej dach. Na dachu wyciskaj lukier tak, aby powstały dachówki. Następnie przyklej drzwi i płotek ozdób lukrem. Chatkę udekoruj fantazyjnie perełkami i gwiazdkami. Z gwiazdek z ciasta uformuj choinki i  udekoruj perełkami. Całość posyp cukrem pudrem.