PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Pierniki Złote Renifery

Pyszne pierniczki udekorowane lukrem i posypkami. Pasące się renifery to prawdziwy pierniczkowy wypas! Koniecznie je przygotuj!

ok. 70 sztuk

średni 100 min

Składniki

Składniki

do przepisu Pierniki Złote Renifery

Składniki:

1 opak. Pierniczków Dr. Oetkera
100 g masła (miękkiego)
1 szt. jajek

Do dekoracji:

2 opak. Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1 opak. Blasku pereł Dr. Oetkera
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
1 opak. Pisaka cukrowego czarnego Dr. Oetkera
1 opak. Pisaka żelowego złotego Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Do miski wsyp mieszankę do pierniczków, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włóż na 30 min. do zamrażalnika.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wycinaj ciasteczka za pomocą foremek. Ciasteczka rozłóż na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 175 °C

Piekarnik gazowy: 175 °C

Czas pieczenia: ok. 10 min.

Upieczone pierniczki wyjmij z piekarnika i wystudź.

3

Dekorowanie

Rozgrzej biały lukier, przelej do woreczka, odetnij mały koniec i zrób reniferom poroże i wzory na choinkach. Na jeszcze nie zastygnięty lukier przyczep perełki.


Pozostałym lukrem polukruj renifery, na jeszcze mokry lukier wysyp delikatnie drobne perełki.


Kolorowymi pisakami udekoruj szyję i noski reniferów, czarnym pisakiem zrób oczy, a złotym kopytka. Układaj pierniczki obok siebie i pozostaw do całkowitego zastygnięcia lukru.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Pierniki Złote Renifery

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 209 kJ
50 kcal
1616 kJ
386 kcal
Tłuszcz 1.41 g 10.82 g
Węglowodany 8.56 g 65.85 g
Białko 0.43 g 3.31 g