PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Pierniki Złote Renifery

Pyszne pierniczki udekorowane lukrem i posypkami. Pasące się renifery to prawdziwy pierniczkowy wypas! Koniecznie je przygotuj!

o 70 sztuk

średni 100 min

Składniki

Składniki

do przepisu Pierniki Złote Renifery

Składniki:

1 opak. Pierniczków Dr. Oetkera
100 g masła (miękkiego)
1 szt. jajek

Do dekoracji:

2 opak. Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1 opak. Blasku pereł Dr. Oetkera
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
1 opak. Pisaka cukrowego czarnego Dr. Oetkera
1 opak. Pisaka żelowego złotego Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Do miski wsyp mieszankę do pierniczków, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włóż na 30 min. do zamrażalnika.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wycinaj ciasteczka za pomocą foremek. Ciasteczka rozłóż na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  175 °C

Czas pieczenia: o 10 min.

Upieczone pierniczki wyjmij z piekarnika i wystudź.

3

Dekorowanie

Rozgrzej biały lukier, przelej do woreczka, odetnij mały koniec i zrób reniferom poroże i wzory na choinkach. Na jeszcze nie zastygnięty lukier przyczep perełki.


Pozostałym lukrem polukruj renifery, na jeszcze mokry lukier wysyp delikatnie drobne perełki.


Kolorowymi pisakami udekoruj szyję i noski reniferów, czarnym pisakiem zrób oczy, a złotym kopytka. Układaj pierniczki obok siebie i pozostaw do całkowitego zastygnięcia lukru.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Pierniki Złote Renifery

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 209kJ
50kcal
1616kJ
386kcal
Tłuszcz 1.41g 10.82g
Węglowodany 8.56g 65.85g
Białko 0.43g 3.31g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej