PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Pierniki - Różowe Jednorożce

Korzenne ciasteczka udekorowane różowym lukrem i słodkimi, drobnymi piankami. Na pewno ucieszą najmłodszych domowników!

ok. 70 sztuk

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Pierniki - Różowe Jednorożce

Składniki:

1 opak. Pierniczków Dr. Oetkera
100 g masła (miękkiego)
1 szt. jajek

Do dekoracji:

1 opak. Lukru klasycznego białego Dr. Oetkera
3 łyżeczki wody (gorącej)
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak. Blasku pereł Dr. Oetkera
2 opak. Pianek Mini Marshmallows Dr. Oetkera
1 opak. Pisaka cukrowego czarnego Dr. Oetkera
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Do miski wsyp mieszankę do pierniczków, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włóż na 30 min. do zamrażalnika.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wycinaj ciasteczka za pomocą foremek. Ciasteczka rozłóż na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 175 °C

Piekarnik gazowy: 175 °C

Czas pieczenia: ok. 10 min.

Upieczone pierniczki wyjmij z piekarnika i wystudź.

3

Dekorowanie

Zawartość opakowania wsyp do naczynia, dodaj gorącą wodę i energicznie mieszaj przez ok. 1-2 min. do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Jeśli lukier wydaje się zbyt gęsty dodaj odrobinę wody. Do tak przygotowanego lukru dodaj barwnik i mieszaj do uzyskania jednolitego koloru. Następnie nałóż na pierniczki i posyp drobnymi złotymi perełkami kopytka i róg . Następnie wykonaj grzywę i ogon z mini pianek. Jeśli pianki będą zbyt duże możesz je przeciąć na pół. Po stężeniu lukru narysuj czarnym pisakiem oko, a uśmiech pisakiem czerwonym.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Pierniki - Różowe Jednorożce

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 197 kJ
47 kcal
1624 kJ
388 kcal
Tłuszcz 1.42 g 11.82 g
Węglowodany 7.93 g 66.07 g
Białko 0.50 g 4.16 g