PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Pierniki - Różowe Jednorożce

Korzenne ciasteczka udekorowane różowym lukrem i słodkimi, drobnymi piankami. Na pewno ucieszą najmłodszych domowników!

o 70 sztuk

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Pierniki - Różowe Jednorożce

Składniki:

1 opak. Pierniczków Dr. Oetkera
100 g masła (miękkiego)
1 szt. jajek

Do dekoracji:

1 opak. Lukru klasycznego białego Dr. Oetkera
3 łyżeczki wody (gorącej)
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak. Blasku pereł Dr. Oetkera
2 opak. Pianek Mini Marshmallows Dr. Oetkera
1 opak. Pisaka cukrowego czarnego Dr. Oetkera
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Do miski wsyp mieszankę do pierniczków, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włóż na 30 min. do zamrażalnika.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wycinaj ciasteczka za pomocą foremek. Ciasteczka rozłóż na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  175 °C

Czas pieczenia: o 10 min.

Upieczone pierniczki wyjmij z piekarnika i wystudź.

3

Dekorowanie

Zawartość opakowania wsyp do naczynia, dodaj gorącą wodę i energicznie mieszaj przez ok. 1-2 min. do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Jeśli lukier wydaje się zbyt gęsty dodaj odrobinę wody. Do tak przygotowanego lukru dodaj barwnik i mieszaj do uzyskania jednolitego koloru. Następnie nałóż na pierniczki i posyp drobnymi złotymi perełkami kopytka i róg . Następnie wykonaj grzywę i ogon z mini pianek. Jeśli pianki będą zbyt duże możesz je przeciąć na pół. Po stężeniu lukru narysuj czarnym pisakiem oko, a uśmiech pisakiem czerwonym.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Pierniki - Różowe Jednorożce

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 197kJ
47kcal
1624kJ
388kcal
Tłuszcz 1.42g 11.82g
Węglowodany 7.93g 66.07g
Białko 0.50g 4.16g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej