PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Piernik świąteczny ucierany

Z dodatkiem orzechów - aby Święta miały smak

o 8 - 10 porcji

średnie 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Piernik świąteczny ucierany

Ciasto:

125 g masła lub margaryny
125 ml mleka
1 łyżka miodu
1 szt. jajek
1 szkl. mąki
1 szkl. cukru
3 łyżki Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
1 łyżeczka kakao
1 szczypta soli
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
20 g orzechów włoskich (posiekanych)

Do dekoracji:

1 opak. Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
3 łyżeczki wody gorącej
20 g orzechów włoskich
1 opak. Blasku pereł Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Margarynę rozpuścić w garnku, dodać mleko, miód, jajko i wymieszać. Mąkę przesiać, dodać cukier, przyprawę korzenną, kakao, sól i proszek do pieczenia. Do uzyskanej mieszanki dodawać stopniowo rozpuszczoną margarynę. Całość mieszać mikserem do uzyskania gładkiej masy. Na końcu dodać posiekane orzechy posypane delikatnie mąką. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką formy (dł. ok. 25 cm).

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 45 - 50 min.

Po upieczeniu ciasto wystudzić i wyjąć z formy. Lukier rozpuścić z wodą, a następnie polać na wierzchu piernika. Udekorować orzechami i złotymi perełkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Piernik świąteczny ucierany

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1721kJ
411kcal
1562kJ
373kcal
Tłuszcz 15.59g 14.17g
Węglowodany 62.61g 56.92g
Białko 4.20g 3.82g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej