Flag

Piernik świąteczny ucierany

ok. 8 - 10 porcji
Średni
40 min
Z dodatkiem orzechów - aby Święta miały smak
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
125 gmasła lub margaryny
125 mlmleka
1 łyżkamiodu
1 szt.jajka
1 szkl.mąki
1 szkl.cukru
3 łyżkiPrzyprawy korzennej Dr. Oetkera
1 łyżeczkakakao
1 szczyptasoli
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
20 gorzechów włoskich (posiekanych)
Do dekoracji
1 opak.Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
3 łyżeczkiwody gorącej
20 gorzechów włoskich
1 opak.Blasku pereł Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
Picture - Blasku pereł Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Margarynę rozpuścić w garnku, dodać mleko, miód, jajko i wymieszać. Mąkę przesiać, dodać cukier, przyprawę korzenną, kakao, sól i proszek do pieczenia. Do uzyskanej mieszanki dodawać stopniowo rozpuszczoną margarynę. Całość mieszać mikserem do uzyskania gładkiej masy. Na końcu dodać posiekane orzechy posypane delikatnie mąką. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką formy (dł. ok. 25 cm).

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 45 - 50 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Po upieczeniu ciasto wystudzić i wyjąć z formy. Lukier rozpuścić z wodą, a następnie polać na wierzchu piernika. Udekorować orzechami i złotymi perełkami.