PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Piernik świąteczny ucierany

Z dodatkiem orzechów - aby Święta miały smak

o 8 - 10 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Piernik świąteczny ucierany

Ciasto:

125 g masła lub margaryny
125 ml mleka
1 łyżka miodu
1 szt. jajek
1 szkl. mąki
1 szkl. cukru
3 łyżki Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
1 łyżeczka kakao
1 szczypta soli
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
20 g orzechów włoskich (posiekanych)

Do dekoracji:

1 opak. Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
3 łyżeczki wody gorącej
20 g orzechów włoskich
1 opak. Blasku pereł Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Margarynę rozpuścić w garnku, dodać mleko, miód, jajko i wymieszać. Mąkę przesiać, dodać cukier, przyprawę korzenną, kakao, sól i proszek do pieczenia. Do uzyskanej mieszanki dodawać stopniowo rozpuszczoną margarynę. Całość mieszać mikserem do uzyskania gładkiej masy. Na końcu dodać posiekane orzechy posypane delikatnie mąką. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką formy (dł. ok. 25 cm).

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 45 - 50 min.

Po upieczeniu ciasto wystudzić i wyjąć z formy. Lukier rozpuścić z wodą, a następnie polać na wierzchu piernika. Udekorować orzechami i złotymi perełkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Piernik świąteczny ucierany

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1721kJ
411kcal
1562kJ
373kcal
Tłuszcz 15.59g 14.17g
Węglowodany 62.61g 56.92g
Białko 4.20g 3.82g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt