PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Pierniczki w czekoladzie

Piernikowe liski w czekoladowych ubrankach

o 30 sztuk

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Pierniczki w czekoladzie

Ciasto:

150 g miodu
50 g margaryny
1 łyżka wody
1 łyżeczka Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
1 opak. Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
1 szt. jajek
300 g mąki
50 g cukru pudru

Do dekoracji:

1 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1 opak. Perełek cukrowych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Miód z margaryną roztopić, wymieszać i ostudzić. Sodę rozpuścić w łyżce wody. Do miodu dodać sodę, przyprawę korzenną i jajko, dokładnie wymieszać. Na stolnicy mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, zrobić wgłębienie, połączyć z miodem. Ciasto zagnieść, zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce ok. 1 godz.

2

Pieczenie

Ciasto rozwałkować, foremkami lub nożem wycinać wzory i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 10 - 15 min.

3

Dekorowanie

Upieczone pierniczki wystudzić. Polewę rozpuścić w kąpieli wodnej. Pierniki dekorować polewą i perełkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Pierniczki w czekoladzie

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 444kJ
106kcal
1591kJ
380kcal
Tłuszcz 2.99g 10.67g
Węglowodany 18.45g 65.88g
Białko 1.41g 5.04g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt