PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Pierniczki Renifery

Renifery św. Mikołaja biegają wokół Twojej choinki :)

ok. 70 sztuk

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Pierniczki Renifery

Składniki:

1 opak. Pierniczków Dr. Oetkera
100 g masła (miękkiego)
1 szt. jajek

Do dekoracji:

3 opak. Pisaków cukrowych smak czekolada i karmel Dr. Oetkera
1 opak. Kremu dekoracyjnego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak. Kremu dekoracyjnego białego Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Do miski wsyp mieszankę do pierniczków, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włóż na 30 min. do zamrażalnika.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wycinaj ciasteczka za pomocą foremki w kształcie misia lub ciasteczkowego ludzika. Ciasteczka rozłóż na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 10 min.

Upieczone pierniczki wyjmij z piekarnika i wystudź.

3

Dekorowanie

Schłodzone pierniczki obróć do "góry nogami" i ozdób pisakami. Najpierw narysuj kształt rogów, uszu i uśmiechu. Nos, oczy i uśmiech wykonaj kremem dekoracyjnym oraz wypełnij nim uszy.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Pierniczki Renifery

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 247 kJ
59 kcal
1645 kJ
393 kcal
Tłuszcz 1.85 g 12.37 g
Węglowodany 10.08 g 67.22 g
Białko 0.46 g 3.07 g