PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Pierniczki Jednorożce świąteczna kometa

Piękne, lukrowane ciasteczka. Ze srebrnym pisakiem i białym lukrem wyglądają kosmicznie! Wypełnij swoje Święta smakiem i kolorem.

o 70 sztuk

średni 100 min

Składniki

Składniki

do przepisu Pierniczki Jednorożce świąteczna kometa

Składniki:

1 opak. Pierniczków Dr. Oetkera
100 g masła (miękkiego)
1 szt. jajek

Do dekoracji:

2 opak. Lukru klasycznego białego Dr. Oetkera
6 łyżeczek wody
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
1 opak. Pisaka żelowego srebrnego Dr. Oetkera
1 opak. Pisaka cukrowego czarnego Dr. Oetkera
1 opak. Blasku pereł Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Do miski wsyp mieszankę do pierniczków, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włóż na 30 min. do zamrażalnika.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wycinaj ciasteczka za pomocą foremek. Ciasteczka rozłóż na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  175 °C

Czas pieczenia: o 10 min.

Upieczone pierniczki wyjmij z piekarnika i wystudź.

3

Dekorowanie

Lukier klasyczny wymieszaj dokładnie z wodą. Mieszaj energicznie do uzyskania śnieżnobiałej masy. Przełóż lukier do woreczka, odetnij niewielki koniec i polukruj nim pierniczki (najpierw zrób obrys, a później wypełnij). Odłóż do przeschnięcia.


Cukrowymi pisakami narysuj grzywę i ogon, srebrnym pisakiem udekoruj róg i kopyta, a czarnym zrób oczy. Za pomocą lukru przyczep złote i białe perełki.  Udekorowane jednorożce odłóż do całkowitego wyschnięcia dekoracji.


Kometę polukruj, a pisakami udekoruj jej warkocz.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Pierniczki Jednorożce świąteczna kometa

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 197kJ
47kcal
1637kJ
391kcal
Tłuszcz 1.51g 12.56g
Węglowodany 8.13g 67.79g
Białko 0.47g 3.91g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej