do przepisu Pierniczki Jednorożce świąteczna kometa
1 opak. | Pierniczków Dr. Oetkera |
100 g | masła (miękkiego) |
1 szt. | jajek |
2 opak. | Lukru klasycznego białego Dr. Oetkera |
6 łyżeczek | wody |
1 opak. | Pisaków cukrowych Dr. Oetkera |
1 opak. | Pisaka żelowego srebrnego Dr. Oetkera |
1 opak. | Pisaka cukrowego czarnego Dr. Oetkera |
1 opak. | Blasku pereł Dr. Oetkera |
Do miski wsyp mieszankę do pierniczków, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włóż na 30 min. do zamrażalnika.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wycinaj ciasteczka za pomocą foremek. Ciasteczka rozłóż na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika.
Piekarnik gazowy: 175 °C
Czas pieczenia: o 10 min.
Upieczone pierniczki wyjmij z piekarnika i wystudź.
Lukier klasyczny wymieszaj dokładnie z wodą. Mieszaj energicznie do uzyskania śnieżnobiałej masy. Przełóż lukier do woreczka, odetnij niewielki koniec i polukruj nim pierniczki (najpierw zrób obrys, a później wypełnij). Odłóż do przeschnięcia.
Cukrowymi pisakami narysuj grzywę i ogon, srebrnym pisakiem udekoruj róg i kopyta, a czarnym zrób oczy. Za pomocą lukru przyczep złote i białe perełki. Udekorowane jednorożce odłóż do całkowitego wyschnięcia dekoracji.
Kometę polukruj, a pisakami udekoruj jej warkocz.
NA PORCJĘ / SZT. | NA 100 G / ML | |
---|---|---|
Wartość energetyczna |
197kJ 47kcal |
1637kJ 391kcal |
Tłuszcz | 1.51g | 12.56g |
Węglowodany | 8.13g | 67.79g |
Białko | 0.47g | 3.91g |