PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Pierniczki Jednorożce świąteczna kometa

Piękne, lukrowane ciasteczka. Ze srebrnym pisakiem i białym lukrem wyglądają kosmicznie! Wypełnij swoje Święta smakiem i kolorem.

ok. 70 sztuk

średni 100 min

Składniki

Składniki

do przepisu Pierniczki Jednorożce świąteczna kometa

Składniki:

1 opak. Pierniczków Dr. Oetkera
100 g masła (miękkiego)
1 szt. jajek

Do dekoracji:

2 opak. Lukru klasycznego białego Dr. Oetkera
6 łyżeczek wody
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
1 opak. Pisaka żelowego srebrnego Dr. Oetkera
1 opak. Pisaka cukrowego czarnego Dr. Oetkera
1 opak. Blasku pereł Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Do miski wsyp mieszankę do pierniczków, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włóż na 30 min. do zamrażalnika.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wycinaj ciasteczka za pomocą foremek. Ciasteczka rozłóż na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 175 °C

Piekarnik gazowy: 175 °C

Czas pieczenia: ok. 10 min.

Upieczone pierniczki wyjmij z piekarnika i wystudź.

3

Dekorowanie

Lukier klasyczny wymieszaj dokładnie z wodą. Mieszaj energicznie do uzyskania śnieżnobiałej masy. Przełóż lukier do woreczka, odetnij niewielki koniec i polukruj nim pierniczki (najpierw zrób obrys, a później wypełnij). Odłóż do przeschnięcia.


Cukrowymi pisakami narysuj grzywę i ogon, srebrnym pisakiem udekoruj róg i kopyta, a czarnym zrób oczy. Za pomocą lukru przyczep złote i białe perełki.  Udekorowane jednorożce odłóż do całkowitego wyschnięcia dekoracji.


Kometę polukruj, a pisakami udekoruj jej warkocz.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Pierniczki Jednorożce świąteczna kometa

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 197 kJ
47 kcal
1637 kJ
391 kcal
Tłuszcz 1.51 g 12.56 g
Węglowodany 8.13 g 67.79 g
Białko 0.47 g 3.91 g