PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Pierniczek Mikołaj i Renifer

Ciasteczka korzenne w kształcie Mikołaja i Renifera. Łatwe w przygotowaniu, pyszne w smaku. Udekorowane kolorowymi lukrami i perełkami.

ok. 70 sztuk

średni 100 min

Składniki

Składniki

do przepisu Pierniczek Mikołaj i Renifer

Składniki:

1 opak. Pierniczków Dr. Oetkera
100 g masła (miękkiego)
1 szt. jajek

Do dekoracji:

2 opak. Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
1 opak. Pisaka cukrowego czarnego Dr. Oetkera
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Do miski wsyp mieszankę do pierniczków, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włóż na 30 min. do zamrażalnika.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wycinaj ciasteczka za pomocą foremek. Ciasteczka rozłóż na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 175 °C

Piekarnik gazowy: 175 °C

Czas pieczenia: ok. 10 min.

Upieczone pierniczki wyjmij z piekarnika i wystudź.

3

Dekorowanie

Jedno opakowanie białego lukru rozgrzej w gorącej wodzie, przelej do małej miseczki. Dodaj czerwony barwnik spożywczy stopniowo po jednej kropli do uzyskania wyrazistego koloru, a następnie dodaj odrobinę barwnika żółtego aby uzyskać odcień świątecznej czerwieni.


Przełóż czerwony lukier do woreczka, odetnij bardzo mały koniec i na pierniczkach narysuj mikołajom kubraczki, a reniferom obroże.


Następnie rozgrzej drugi biały lukier, przelej do woreczka, odetnij bardzo mały koniec i polukruj mikołajom brody, pompony i futerko na ubraniu, a reniferom narysuj rogi i pozostałe elementy.


Na lukier przyczepiaj również noski z perełek. Czarny pisak użyj do zrobienia oczu i zaznaczenia butów. Odkładaj pierniczki jeden obok drugiego do całkowitego zastygnięcia lukru.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Pierniczek Mikołaj i Renifer

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 180 kJ
43 kcal
1616 kJ
386 kcal
Tłuszcz 1.30 g 11.80 g
Węglowodany 6.92 g 62.95 g
Białko 0.41 g 3.77 g