PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Pierniczek Mikołaj i Renifer

Ciasteczka korzenne w kształcie Mikołaja i Renifera. Łatwe w przygotowaniu, pyszne w smaku. Udekorowane kolorowymi lukrami i perełkami.

o 70 sztuk

średni 100 min

Składniki

Składniki

do przepisu Pierniczek Mikołaj i Renifer

Składniki:

1 opak. Pierniczków Dr. Oetkera
100 g masła (miękkiego)
1 szt. jajek

Do dekoracji:

2 opak. Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
1 opak. Pisaka cukrowego czarnego Dr. Oetkera
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Do miski wsyp mieszankę do pierniczków, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włóż na 30 min. do zamrażalnika.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wycinaj ciasteczka za pomocą foremek. Ciasteczka rozłóż na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  175 °C

Czas pieczenia: o 10 min.

Upieczone pierniczki wyjmij z piekarnika i wystudź.

3

Dekorowanie

Jedno opakowanie białego lukru rozgrzej w gorącej wodzie, przelej do małej miseczki. Dodaj czerwony barwnik spożywczy stopniowo po jednej kropli do uzyskania wyrazistego koloru, a następnie dodaj odrobinę barwnika żółtego aby uzyskać odcień świątecznej czerwieni.


Przełóż czerwony lukier do woreczka, odetnij bardzo mały koniec i na pierniczkach narysuj mikołajom kubraczki, a reniferom obroże.


Następnie rozgrzej drugi biały lukier, przelej do woreczka, odetnij bardzo mały koniec i polukruj mikołajom brody, pompony i futerko na ubraniu, a reniferom narysuj rogi i pozostałe elementy.


Na lukier przyczepiaj również noski z perełek. Czarny pisak użyj do zrobienia oczu i zaznaczenia butów. Odkładaj pierniczki jeden obok drugiego do całkowitego zastygnięcia lukru.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Pierniczek Mikołaj i Renifer

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 180kJ
43kcal
1616kJ
386kcal
Tłuszcz 1.30g 11.80g
Węglowodany 6.92g 62.95g
Białko 0.41g 3.77g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej