Flag

Pavlova waniliowa z marakują

10 porcji
Łatwy
40 min
Ciasto bezowe z kremem waniliowym mascarpone i marakują
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Beza Pavlova to delikatny deser, który należy szybko zjeść i nie należy go przechowywać w lodówce.
Porady i wskazówki
Ten prosty i świeży przepis jest idealny na gorące letnie dni.
Porady i wskazówki
Zamiast Pasty waniliowej Intense możesz użyć zamiennie Ekstraktu naturalnego z wanilii Bourbon lub Cukru z wanilią Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy lub ziarenek z 1 Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Beza
6 szt.białka
400 gcukru
1 gsoli
1 łyżeczkaPasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii 19 g Dr. Oetkera
1 łyżkasoku z cytryny lub octu winnego
Krem
250 gserka mascarpone (schłodzonego)
150 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
200 gserka typu Philadelphia
2 łyżeczkiPasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii 50 g Dr. Oetkera
Do dekoracji
3 - 4 szt.marakui (miąższu) lub około 100 g pulpy z marakui

Zobacz produkty

Picture - Pasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii 19 g Dr. Oetkera
Picture - Pasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii 50 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania bezy

Piekarnik nagrzej do temp. 150°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
Białka ubij z cukrem i solą na sztywną, lśniącą pianę. Następnie dodaj pastę z wanilii a na koniec wmiksuj sok z cytryny.
Gotową masę bezową wyłóż na blasze i uformuj okrągły kształt o średnicy około 22 cm.

2

Pieczenie

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę w piekarniku do 110°C i susz bezę około 90 minut.
Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw w nim bezę do wystudzenia.

Czas pieczenia: ok. 10 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 150 °C


Czas suszenia: ok. 90 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 110 °C

3

Krem i dekorowanie

Wszystkie składniki zmiksuj na jednolity waniliowy krem.
Bezę wyłóż na paterę, na niej rozprowadź równomiernie krem waniliowy.
Na wierzchu wyłóż miąższ lub pulpę z marakui. Wstaw do lodówki do schłodzenia na około 2-3 h.
 
*Pulpę z marakui możesz kupić w wielu marketach, dostępna jest w wygodnych, małych puszkach.

Porady i wskazówki