Flag

Pasteis de Nata – mini tarty z kremem waniliowym

ok. 12 sztuk
Średni
60 min
Chrupiące tartaletki z ciasta francuskiego wypełnione kremem waniliowym, ta portugalska specjalność świetnie nadaje się również jako deser.
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Ciemna, prawie spalona powierzchnia jest typowa dla tych tartaletek.
Porady i wskazówki
Zamiast Laski wanilii możesz użyć zamiennie Pasty waniliowej Intense, Ekstraktu naturalnego z wanilii Bourbon lub Cukru z wanilią Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy.
Porady i wskazówki
Czy wiesz, że wanilia kwitnie tylko co dwa, trzy lata? Kwiat wanilii otwiera się tylko jednego dnia na kilka godzin.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto francuskie
1 opak.ciasta francuskiego
Krem waniliowy
30 gskrobi kukurydzianej
500 mlmleka
1 opak.Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
120 gcukru
6 szt.żółtek

Zobacz produkty

Picture - Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Ciasto francuskie wyjmij z opakowania, usuń papier i zwiń w rulon. Potnij rulon ciasta na 12 kawałków.
Formę do muffinów posmaruj cienko masłem.
Każdy z kawałków rozwałkuj na okrągły placek i wykładaj je w formie do muffinów tak aby utworzyć miseczkę na krem. Odstaw do lodówki na czas przygotowania kremu.

2

Krem waniliowy

Skrobię wymieszaj z kilkoma łyżkami mleka.
Resztę mleka wlej do rondla, dodaj ziarenka z laski wanilii, cukier, żółtka i wymieszaj rózgą kuchenną na jednolity płyn. Postaw na średniej mocy palnika i podgrzewaj mieszając, aż całość będzie gorąca.
Nie gotuj, bo masa się zwarzy. Do goręcej masy dodaj wcześniej przygotowaną skrobię, wymieszaj szybko i podgrzej krótko do zgęstnienia. Odstaw do przestudzenia.

3

Pieczenie

Przestudzony krem waniliowy rozłóż równomiernie do „miseczek” z ciasta francuskiego, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 15 minut.

Czas pieczenia: ok. 15 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 250 °C

Porady i wskazówki