PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Pascha waniliowa

Pascha - najlepszy przepis na tradycyjną paschę na bazie twarogu z pomarańczą i migdałami

o 8 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Pascha waniliowa

Pascha:

5 szt. żółtek
1 szkl. cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1 szkl. śmietanki 30% tł.
30 g Żelatyny 50 g Dr. Oetkera
300 ml mleka
1000 g twarogu
200 g masła
100 g migdałów (płatków)
1 szt. pomarańczy (skórka otarta z 1 pomarańczy)

Do dekoracji:

1 opak. Motylków z czekolady mlecznej i białej Dr. Oetkera
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera
1 opak. Lukru gotowego zielonego Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

W metalowej lub ceramicznej misce utrzeć żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodać śmietankę i wszystko dokładnie wymieszać. Miskę z masą jajeczną postawić na garnek z gorącą wodą tak, aby miska nie dotykała wody. Całość postawić na kuchence. Podgrzewać ok. 10 minut, ciągle mieszając. Uważać by masa się nie zagotowała. Odstawić do wystygnięcia. Zagrzać mleko. Do gorącego mleka wsypać żelatynę, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do wystygnięcia. Przygotować naczynia na paschę. Kilka małych miseczek lub jedną dużą wyłożyć białą gazą lub tetrą.

W dużej misce utrzeć masło, dodać twaróg i wymieszać. Następnie do twarogu dodać masę z żółtek i cukru oraz pozostałe składniki- płatki migdałów, skórkę pomarańczową i dokładnie wszystko wymieszać. Na koniec, ciągle miksując, wlać do masy wolnym strumieniem żelatynę. Wszystkie składniki dokładnie połączyć.

Gotową masę przełożyć szybko do wcześniej przygotowanych foremek, mocno ugnieść i odstawić do lodówki na kilka godzin, w tym czasie przygotować dekorację z lukru. Zielony lukier rozgrzać w ciepłej wodzie. W opakowaniu wyciąć malutki otwór i wyciskać na papier do pieczenia paseczki lukru - źdźbła trawy. Pozostawić do wyschnięcia na kilka godzin.

2

Dekorowanie

Gdy pascha będzie gotowa przełożyć ją na talerz lub paterę do serwowania, zdjąć gazę a gotowy deser przybrać czekoladowymi motylami, perełkami kolorowymi i trawą z zielonego lukru. Deser najlepiej dekorować tuż przed podaniem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Pascha waniliowa

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 3161kJ
755kcal
950kJ
227kcal
Tłuszcz 42.80g 12.89g
Węglowodany 59.61g 17.96g
Białko 35.17g 10.59g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej