Pascha waniliowa

Pascha - najlepszy przepis na tradycyjną paschę na bazie twarogu z pomarańczą i migdałami

ok. 8 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Pascha waniliowa

Pascha:

5 szt. żółtek
1 szkl. cukru
1 łyżeczka Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1 szkl. śmietanki 30% tł.
30 g Żelatyny 50 g Dr. Oetkera
300 ml mleka
1000 g twarogu
200 g masła
100 g migdałów (płatków)
1 szt. pomarańczy (skórka otarta z 1 pomarańczy)

Do dekoracji:

1 opak. Motylków z czekolady mlecznej i białej Dr. Oetkera
1 opak. Perełek Musssujących Dr. Oetkera
1 opak. Lukru gotowego zielonego Dr. Oetkera

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

W metalowej lub ceramicznej misce utrzyj żółtka z cukrem i ekstraktem na puszystą masę. Dodaj śmietankę i wszystko dokładnie wymieszaj. Miskę z masą jajeczną postaw na garnek z gorącą wodą tak, aby miska nie dotykała wody. Całość postaw na kuchence. Podgrzewaj ok. 10 minut, ciągle mieszając. Uważaj by masa się nie zagotowała. Odstaw do wystygnięcia. Zagrzej mleko. Do gorącego mleka wsyp żelatynę, wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do wystygnięcia. Przygotuj naczynia na paschę. Kilka małych miseczek lub jedną dużą wyłóż białą gazą lub tetrą.

W dużej misce utrzyj masło, dodaj twaróg i wymieszaj. Następnie do twarogu dodaj masę z żółtek i cukru oraz pozostałe składniki- płatki migdałów, skórkę pomarańczową i dokładnie wszystko wymieszaj. Na koniec, ciągle miksując, wlej do masy wolnym strumieniem żelatynę. Wszystkie składniki dokładnie połącz.

Gotową masę przełóż szybko do wcześniej przygotowanych foremek, mocno ugnieć i odstaw do lodówki na kilka godzin, w tym czasie przygotuj dekorację z lukru. Zielony lukier rozgrzej w ciepłej wodzie. W opakowaniu wytnij malutki otwór i wyciskaj na papier do pieczenia paseczki lukru - źdźbła trawy. Pozostaw do wyschnięcia na kilka godzin.

2

Dekorowanie

Gdy pascha będzie gotowa przełóż ją na talerz lub paterę do serwowania, zdejmij gazę, a gotowy deser udekoruj czekoladowymi motylami, perełkami kolorowymi i trawą z zielonego lukru. Deser najlepiej dekoruj tuż przed podaniem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Pascha waniliowa

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 3136 kJ
749 kcal
950 kJ
227 kcal
Tłuszcz 43.42 g 13.16 g
Węglowodany 56.58 g 17.14 g
Białko 35.29 g 10.69 g
Nasze produkty
20 urodziny Kopca Kreta
Poznaj Kopcowe przepisy i inspiracje
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.

585 111 001

Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.

You have questions or concerns?

Thank you for your message.