PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Parówki w cieście

Pyszne parówki w cieście drożdżowym

ok. 10 sztuk

łatwy 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Parówki w cieście

Składniki:

400 g mąki
1 opak. Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
220 ml mleka (ciepłego)
1 szt. jajek
100 g masła (miękkiego)
10 szt. parówek

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, sól, cukier i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mleko, jajko i masło i całość zagnieć na jednolite ciasto. Odstaw na ok. 1 h do wyrośnięcia.

Ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 3 mm. Potnij na paski o szerokości ok. 2,5 cm i owiń nimi parówki. Układaj na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Zawinięte parówki przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika. Piecz do zarumienienia ciasta.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 20 min.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Parówki w cieście

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1520 kJ
363 kcal
1168 kJ
279 kcal
Tłuszcz 20.53 g 15.79 g
Węglowodany 32.60 g 25.08 g
Białko 12.63 g 9.72 g