PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Pączki pieczone

Pulchne i smaczne w alternatywnej wersji, bo pieczone w piekarniku

ok. 18 - 20 sztuk

średni 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Pączki pieczone

Ciasto:

500 g mąki
1 opak. Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
80 g cukru
1 łyżeczka soli
3 szt. jajek
125 ml mleka (ciepłego)
200 g masła (miękkiego)

Nadzienie:

150 g dżemu truskawkowego, niskosłodzonego

Do dekoracji:

2 opak. Lukru klasycznego białego Dr. Oetkera
6 łyżeczek wody (gorącej)

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier i sól i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj jajka i mleko i zagnieć na gładkie ciasto. Na koniec dodawaj po kawałku miękkiego masła i dalej wyrabiaj do otrzymania elastycznego i błyszczącego ciasta. Włóż ciasto do miski i przykryj ściereczką, odstaw na ok. 1,5 h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2

Formowanie

Przygotuj papilotki do muffinek. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Następnie wyłóż na blat oprószony mąką, rozwałkuj na grubość ok. 1 cm. Wycinaj kółka o śr. ok. 7 cm. Na środek nakładaj po 1 łyżeczce dżemu i połącz każdą kulkę tak, aby dżem nie wypłynął. Kulki układaj w papilotkach łączeniem do dołu.

Papilotki z pączkami ułóż na blasze z wyposażenia piekarnika, przykryj ściereczką i odstaw na 30 - 40 min. do ponownego wyrośnięcia.

3

Pieczenie

Wierzch wyrośniętych pączków posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 13 - 15 min.

Po upieczeniu ostudź.

4

Dekorowanie

Lukier dokładnie rozmieszaj w gorącej wodzie. Pączki polukruj.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Pączki pieczone

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1017 kJ
243 kcal
1394 kJ
333 kcal
Tłuszcz 10.14 g 13.89 g
Węglowodany 33.96 g 46.52 g
Białko 4.59 g 6.28 g