Flag

Oponki

ok. 15 - 20 sztuk
Średni
40 min
Pasują do popołudniowej kawy czy herbaty
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
500 gmąki
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
60 gcukru
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
0,5 łyżeczkisoli
2 szt.jajek
2 łyżkiwódki
250 mlmleka (ciepłego)
80 gmasła

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mąkę przesiej i wymieszaj z drożdżami. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć, pod koniec dodaj rozpuszczone masło. Wyrabiaj przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie. Ciasto będzie się kleić. Możesz użyć miksera z końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego. Uformuj kulkę i odłóż w misce do wyrośnięcia na około godzinę.

2

Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat oprószony mąką. Rozwałkuj na grubość około 1,5 cm i szklanką o średnicy 7 cm wykrawaj okręgi, a środek oponki wytnij małym kieliszkiem o średnicy 3 cm. Pozostaw do wyrośnięcia pod przykryciem na około pół godziny.

3

Smażenie

Po wyrośnięciu wkładaj oponki do rozgrzanego oleju (temp. ok. 170 stopni C) i smaż po minucie z każdej strony.

Czas smażenia: ok. 1 - 2 min.


Po usmażeniu odkładaj oponki na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Po ostudzeniu posyp je cukrem pudrem.