PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Okrągły chleb pszenny na drożdżach (bez formy)

Wyśmienity chleb na suszonych drożdżach do którego przygotowania nie potrzeba formy!

ok. 20 porcji

średni 150 min

Składniki

Składniki

do przepisu Okrągły chleb pszenny na drożdżach (bez formy)

Składniki:

800 g mąki
15 g soli
5 g cukru
1 opak. Drożdży suszonych instant 14 g Dr. Oetkera
400 ml wody (ciepłej)
150 ml mleka (ciepłego)
1 łyżka oliwy

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

W misce wymieszaj mąkę pszenną z solą, cukrem i drożdżami. Stopniowo dodawaj ciepłą wodę, mleko i na koniec oliwę z oliwek, ciągle wyrabiając ciasto za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego. Przykryj misę z ciastem ściereczką lub owiń folią spożywczą i odstaw w cieple miejsce do podwojenia objętości na około godzinę.
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia lub nasmaruj tłuszczem i oprósz mąką.
Gdy ciasto podwoi swoja objętość, zagnieć je krótko ręcznie. Jeżeli ciasto jest klejące, dodaj odrobinę mąki i wyrób plastyczne ciasto. Ułóż je na blasze i ukształtuj w formę okrągłego bochenka. Oprósz chleb delikatnie mąką i natnij nożem, a następnie pozostaw do dalszego wyrastania na około 30 minut.

2

Pieczenie

Wyrośnięty chleb wstaw do nagrzanego piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 230 °C

Piekarnik gazowy: 230 °C

Czas pieczenia: 10 min.

3

Następnie zmniejsz temperaturę i kontynuuj pieczenie wg wskazówek. 

Piekarnik elektryczny: 200 °C

Piekarnik gazowy: 200 °C

Czas pieczenia: 25 min.

Upieczony chleb  powinien być brązowy i brzmieć głucho po uderzeniu od spodu. Zdejmij go z blachy i wystudź na kratce.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Okrągły chleb pszenny na drożdżach (bez formy)

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 628 kJ
150 kcal
896 kJ
214 kcal
Tłuszcz 1.34 g 1.92 g
Węglowodany 30.00 g 42.86 g
Białko 4.79 g 6.84 g