PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Odwracane ciasto z rabarbarem

To niecodzienne, odwracane ciasto może być ciekawą alternatywą dla tradycyjnych wypieków.

ok. 16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Odwracane ciasto z rabarbarem

Ciasto:

600 g rabarbaru
100 g cukru
1 opak. Babki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 g masła
100 ml mleka

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Rabarbar dokładnie umyj, zetnij końce i obierz ze skóry. Pokrój na kawałki różnej długości. Grubsze kawałki przekrój wzdłuż na pół. Do miseczki wsyp cukier i obtaczaj w nim kawałki rabarbaru. Na umiarkowanie rozgrzanej patelni karmelizuj rabarbar do momentu, aż będzie miękki. Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Na dnie formy ułóż rabarbar, od brzegów do środka. Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jajka, masło i mleko. Całość miksuj na najwyższych obrotach ok. 3 min. do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Przygotowane ciasto nałóż do foremki na rabarbar.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika. 

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 60 min.

Po upieczeniu ciasto odstaw na 1 h, żeby przestygło. Po tym czasie przyłóż do góry dnem paterę tuż nad ciastem, dotykając formy i ostrożnie obróć. Ciasto delikatnie wyciągnij z formy.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Odwracane ciasto z rabarbarem

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 724 kJ
173 kcal
833 kJ
199 kcal
Tłuszcz 6.41 g 7.36 g
Węglowodany 27.33 g 31.41 g
Białko 2.62 g 3.01 g