Flag

Odwracane ciasto z rabarbarem

ok. 16 porcji
Średni
40 min
To niecodzienne, odwracane ciasto może być ciekawą alternatywą dla tradycyjnych wypieków.
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
600 grabarbaru
100 gcukru
1 opak.Babki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
2 szt.jajek
100 gmasła
100 mlmleka

Zobacz produkty

Picture - Babki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Rabarbar dokładnie umyj, zetnij końce i obierz ze skóry. Pokrój na kawałki różnej długości. Grubsze kawałki przekrój wzdłuż na pół. Do miseczki wsyp cukier i obtaczaj w nim kawałki rabarbaru. Na umiarkowanie rozgrzanej patelni karmelizuj rabarbar do momentu, aż będzie miękki. Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Na dnie formy ułóż rabarbar, od brzegów do środka. Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jajka, masło i mleko. Całość miksuj na najwyższych obrotach ok. 3 min. do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Przygotowane ciasto nałóż do foremki na rabarbar.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika. 

Czas pieczenia: ok. 60 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Po upieczeniu ciasto odstaw na 1 h, żeby przestygło. Po tym czasie przyłóż do góry dnem paterę tuż nad ciastem, dotykając formy i ostrożnie obróć. Ciasto delikatnie wyciągnij z formy.