PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Odrywany chlebek z oliwkami i suszonymi pomidorami

Delikatny i puszysty chlebek z oliwkami i suszonymi pomidorami

ok. 12 sztuk

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Odrywany chlebek z oliwkami i suszonymi pomidorami

Składniki:

450 g mąki
1 opak. Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
2 szt. jajek
100 ml mleka (ciepłego)
100 ml wody (ciepłej)
60 g masła (rozpuszczonego)

Pasta ziołowa:

130 ml oliwy
2 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki soli
1 szczypta pieprzu
100 g czarnych oliwek
150 g suszonych pomidorów

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z drożdżami, cukrem i solą. Wbij jajka, wlej mleko z wodą i masłem. Ciasto zagnieć do uzyskania gładkiej i sprężystej konsystencji. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.

2

Pasta ziołowa

Oliwę zblenduj z posiekanym czosnkiem, dodaj sól i pieprz. Oliwki pokrój na plasterki, suszone pomidory na kawałki.

3

Formowanie

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt tak, by krótszy z boków był szerokością keksówki (30 cm), a dłuższy z boków na 60 cm. Ciasto potnij na 6 prostokątów, każdy z nich posmaruj przygotowaną oliwą, przełóż oliwkami i suszonymi pomidorami. Prostokąty ułóż jeden na drugim. Przełożony prostokąt podziel na 6 małych prostokątów i ułóż pionowo w wysmarowanej tłuszczem keksówce. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 1/2 h do ponownego wyrośnięcia.

4

Pieczenie

Wyrośnięty chlebek wstaw do piekarnika. Piecz do uzyskania złotego koloru.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 40 min.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Odrywany chlebek z oliwkami i suszonymi pomidorami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1549 kJ
370 kcal
1491 kJ
356 kcal
Tłuszcz 23.52 g 22.62 g
Węglowodany 33.11 g 31.84 g
Białko 6.84 g 6.58 g