Flag

Napoleonka

24 porcje
Średni
40 min
Francuskie ciasto z budyniem śmietankowym i masą śmietankową
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
2 opak.ciasta francuskiego
Krem
750 mlmleka
2 opak.Budyniu smak śmietankowy Dr. Oetkera
4 łyżkicukru
150 gmasła (miękkiego)
Masa
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak.Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
Do dekoracji
2 łyżkicukru pudru
100 gjagód
3 gałązkimięty

Zobacz produkty

Picture - Budyniu smak śmietankowy Dr. Oetkera
Picture - Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 200˚C. Ciasto rozwiń i przytnij na wielkość formy. Ponakłuwaj dokładnie widelcem. Z drugim postąp w ten sam sposób, tylko przed pieczeniem ponacinaj ostrożnie ciasto na 24 porcje, co ułatwi późniejsze krojenie ciasta. Uważaj, by nie przekroić całkowicie ciasta.

2

Pieczenie

Każdy z blatów piecz na złoty kolor.

Czas pieczenia: ok. 20 - 25 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C


Upieczone blaty ciasta odstaw do wystudzenia.

3

Krem

500 ml mleka przelej do garnka i zagotuj. W pozostałej porcji mleka rozmieszaj budyń z cukrem. Do gotującego się mleka przelej wymieszany budyń. Gotuj, cały czas mieszając, do momentu aż budyń zgęstnieje. Ugotowany budyń przelej do miseczki, przykryj folia spożywczą, tak, aby stykała się z budyniem i odstaw do wystudzenia.


Miękkie masło zmiksuj na puch i cały czas miksując, stopniowo dodawaj wystudzony budyń. Przygotowany krem wyłóż na pierwszy blat ciasta francuskiego.

4

Masa

Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj masę śmietanową i miksuj jeszcze przez chwilkę do uzyskania sztywnej konsystencji. Gotową masę przełóż na warstwą budyniową. Przykryj drugą warstwą ciasta francuskiego. Ciasto odstaw na 2 h do lodówki.

5

Dekorowanie

Przed podaniem ciasto posyp cukrem pudrem. Udekoruj jagodami i listkami mięty.