PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Napoleonka

Francuskie ciasto z budyniem śmietankowym i masą śmietankową

24 porcje

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Napoleonka

Ciasto:

2 opak. ciasta francuskiego

Krem:

750 ml mleka
2 opak. Budyniu smak śmietankowy Dr. Oetkera
4 łyżki cukru
150 g masła (miękkiego)

Masa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Masy śmietanowej smak śmietankowy Dr. Oetkera

Do dekoracji:

2 łyżki cukru pudru
100 g jagód
3 gałązki mięty

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 200˚C. Ciasto rozwiń i przytnij na wielkość formy. Ponakłuwaj dokładnie widelcem. Z drugim postąp w ten sam sposób, tylko przed pieczeniem ponacinaj ostrożnie ciasto na 24 porcje, co ułatwi późniejsze krojenie ciasta. Uważaj, by nie przekroić całkowicie ciasta.

2

Pieczenie

Każdy z blatów piecz na złoty kolor.

Piekarnik gazowy:  200 °C

Piekarnik elektryczny:  200 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 20 - 25 min.

Upieczone blaty ciasta odstaw do wystudzenia.

3

Krem

500 ml mleka przelej do garnka i zagotuj. W pozostałej porcji mleka rozmieszaj budyń z cukrem. Do gotującego się mleka przelej wymieszany budyń. Gotuj, cały czas mieszając, do momentu aż budyń zgęstnieje. Ugotowany budyń przelej do miseczki, przykryj folia spożywczą, tak, aby stykała się z budyniem i odstaw do wystudzenia.

Miękkie masło zmiksuj na puch i cały czas miksując, stopniowo dodawaj wystudzony budyń. Przygotowany krem wyłóż na pierwszy blat ciasta francuskiego.

4

Masa

Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj masę śmietanową i miksuj jeszcze przez chwilkę do uzyskania sztywnej konsystencji. Gotową masę przełóż na warstwą budyniową. Przykryj drugą warstwą ciasta francuskiego. Ciasto odstaw na 2 h do lodówki.

5

Dekorowanie

Przed podaniem ciasto posyp cukrem pudrem. Udekoruj jagodami i listkami mięty.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Napoleonka

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1072kJ
256kcal
1097kJ
262kcal
Tłuszcz 17.92g 18.28g
Węglowodany 20.61g 21.03g
Białko 2.84g 2.90g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej