PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Napoleonka

Francuskie ciasto z budyniem śmietankowym i masą śmietankową

24 porcje

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Napoleonka

Ciasto:

2 opak. ciasta francuskiego

Krem:

750 ml mleka
2 opak. Budyniu smak śmietankowy Dr. Oetkera
4 łyżki cukru
150 g masła (miękkiego)

Masa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera

Do dekoracji:

2 łyżki cukru pudru
100 g jagód
3 gałązki mięty

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 200˚C. Ciasto rozwiń i przytnij na wielkość formy. Ponakłuwaj dokładnie widelcem. Z drugim postąp w ten sam sposób, tylko przed pieczeniem ponacinaj ostrożnie ciasto na 24 porcje, co ułatwi późniejsze krojenie ciasta. Uważaj, by nie przekroić całkowicie ciasta.

2

Pieczenie

Każdy z blatów piecz na złoty kolor.

Piekarnik elektryczny: 200 °C

Piekarnik gazowy: 200 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 20 - 25 min.

Upieczone blaty ciasta odstaw do wystudzenia.

3

Krem

500 ml mleka przelej do garnka i zagotuj. W pozostałej porcji mleka rozmieszaj budyń z cukrem. Do gotującego się mleka przelej wymieszany budyń. Gotuj, cały czas mieszając, do momentu aż budyń zgęstnieje. Ugotowany budyń przelej do miseczki, przykryj folia spożywczą, tak, aby stykała się z budyniem i odstaw do wystudzenia.

Miękkie masło zmiksuj na puch i cały czas miksując, stopniowo dodawaj wystudzony budyń. Przygotowany krem wyłóż na pierwszy blat ciasta francuskiego.

4

Masa

Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj masę śmietanową i miksuj jeszcze przez chwilkę do uzyskania sztywnej konsystencji. Gotową masę przełóż na warstwą budyniową. Przykryj drugą warstwą ciasta francuskiego. Ciasto odstaw na 2 h do lodówki.

5

Dekorowanie

Przed podaniem ciasto posyp cukrem pudrem. Udekoruj jagodami i listkami mięty.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Napoleonka

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1072 kJ
256 kcal
1097 kJ
262 kcal
Tłuszcz 17.92 g 18.28 g
Węglowodany 20.61 g 21.03 g
Białko 2.84 g 2.90 g