PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Mus z koziego sera z galaretką z buraków

Sok z buraka, kozi serek i jogurt naturalny z żelatyną w listkach

o 4 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Mus z koziego sera z galaretką z buraków

Składniki:

1 opak. Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
225 ml soku z czerwonych buraków
150 g sera koziego
300 g jogurtu naturalnego 2% tł.
1 szczypta soli
1 szczypta pieprzu
1 szczypta tymianku

Do dekoracji:

50 g kiełek jarmużu

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

3 listki żelatyny namocz w zimnej wodzie (zanurzając jeden po drugim). Po 5 minutach odsącz listki w dłoni. Sok z buraka podgrzej i dodaj do niego odsączone listki żelatyny. Dokładnie wymieszaj. Przelej równomiernie sok do szklanych naczynek o pojemności 200 ml. Wstaw do lodówki do stężenia.

2

3 listki żelatyny namocz w ziemnej wodzie. Po 5 minutach odsącz listki żelatyny w dłoni. Serek kozi zmiksuj z jogurtem naturalnym. Dopraw do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Odsączone listki żelatyny rozpuść podgrzewając je w mikrofalówce, nie dopuszczając do zagotowania. Dodaj do żelatyny kilka łyżek jogurtu z kozim serem i wymieszaj. Całość wlej do pozostałego płynu, ciągle mieszając. Gotową masę serową wylej na stężoną galaretkę buraczaną.

3

Dekorowanie

Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia, na ok. 2 h. Podawaj z kiełkami jarmużu.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Mus z koziego sera z galaretką z buraków

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1068kJ
255kcal
582kJ
139kcal
Tłuszcz 15.17g 8.25g
Węglowodany 11.14g 6.06g
Białko 17.91g 9.73g