PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Mus jogurtowy z musem malinowym

Lekki, owocowy mus, który pasuje na każdą okazję

ok. 4 - 6 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Mus jogurtowy z musem malinowym

Masa:

500 g jogurtu naturalnego 2% tł.
150 g cukru
50 ml wody (zimnej)
100 ml wody (wrzącej)
1 opak. Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera

Mus:

500 g malin świeżych lub mrożonych
150 g cukru
50 ml wody (zimnej)
100 ml wody (wrzącej)
1 opak. Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera

Do dekoracji:

7 - 10 szt. malin
5 - 8 listków melisy

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Jogurt należy zmiksować z cukrem. Do miseczki wlać 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzącej wody. Następnie dodać Żelatynę-fix deserową jednocześnie całość miksować na najwyższych obrotach ok. 1 minuty. Tak przygotowaną Żelatynę dodać do jogurtu i krótko miksować, aż do połączenia składników. Masę należy przelać do szklanek i odstawić do lodówki do stężenia. Świeże maliny wypłukać i osuszyć. Kilka malin odłożyć do dekoracji. Resztę malin zmiksować blenderem, wylać na sitko i przetrzeć w celu pozbycia się pestek. Do malin dodać cukier i dokładnie połączyć składniki. Drugą Żelatynę-fix deserową rozpuścić w taki sam sposób jak w przypadku pierwszej, dodać do musu i krótko miksować. Następnie rozlać mus malinowy do szklanek z masą jogurtową i odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.

2

Dekorowanie

Deser udekorować malinami oraz listkami melisy.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Mus jogurtowy z musem malinowym

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1779 kJ
425 kcal
515 kJ
123 kcal
Tłuszcz 2.31 g 0.66 g
Węglowodany 96.91 g 27.93 g
Białko 10.09 g 2.91 g