PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Mus czekoladowy dla dzieci

Czekoladowy smak dzieciństwa

ok. 4 - 6 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Mus czekoladowy dla dzieci

Składniki:

4 szt. jajek
3 łyżki cukru
200 g czekolady mlecznej
500 ml śmietanki 30% tł.
50 ml wody (zimnej)
100 ml wody (wrzącej)
1 opak. Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera

Do dekoracji:

200 ml mleka (schłodzonego)
1 opak. Bitej śmietany Dr. Oetkera
3 szt. kiwi
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Umyte, sparzone wrzątkiem i osuszone jajka, ubić na parze z cukrem na gęstą, puszystą masę. Zdjąć z ognia i ubijać, aż do całkowitego wystudzenia masy jajecznej. Połamać tabliczki czekolady na kostki, dodać 50 ml śmietanki. Następnie rozpuścić czekoladę na parze, nie dopuszczając do zagotowania się. Rozpuszczoną czekoladę dodawać stopniowo do masy jajecznej i delikatnie mieszać do połączenia składników. W osobnym naczyniu ubić na sztywno resztę dobrze schłodzonej śmietanki. Żelatynę-fix deserową przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, a następnie dodać ją do masy czekoladowo-jajecznej i wymieszać całość łyżką. Następnie do masy dodać ubitą śmietankę i delikatnie mieszając łyżką, wszystko połączyć. Całość nałożyć do pucharków lub do miski i odstawić do lodówki do stężenia.

2

Dekorowanie

Do wysokiego naczynia wlać 200 ml zimnego mleka, wsypać zawartość opakowania śmietany i wymieszać. Całość ubijać mikserem lub trzepaczką do uzyskania puszystej masy. Deser przed podaniem udekorować kleksem śmietany, plasterkami kiwi i perełkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Mus czekoladowy dla dzieci

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 3207 kJ
766 kcal
1072 kJ
256 kcal
Tłuszcz 51.81 g 17.33 g
Węglowodany 60.23 g 20.14 g
Białko 16.09 g 5.38 g