PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Mus czekoladowy dla dzieci

Czekoladowy smak dzieciństwa

o 4 - 6 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Mus czekoladowy dla dzieci

Składniki:

4 szt. jajek
3 łyżki cukru
200 g czekolady mlecznej
500 ml śmietanki 30% tł.
50 ml wody (zimnej)
100 ml wody (wrzącej)
1 opak. Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera

Do dekoracji:

200 ml mleka (schłodzonego)
1 opak. Bitej śmietany Dr. Oetkera
3 szt. kiwi
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Umyte, sparzone wrzątkiem i osuszone jajka, ubić na parze z cukrem na gęstą, puszystą masę. Zdjąć z ognia i ubijać, aż do całkowitego wystudzenia masy jajecznej. Połamać tabliczki czekolady na kostki, dodać 50 ml śmietanki. Następnie rozpuścić czekoladę na parze, nie dopuszczając do zagotowania się. Rozpuszczoną czekoladę dodawać stopniowo do masy jajecznej i delikatnie mieszać do połączenia składników. W osobnym naczyniu ubić na sztywno resztę dobrze schłodzonej śmietanki. Żelatynę-fix deserową przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, a następnie dodać ją do masy czekoladowo-jajecznej i wymieszać całość łyżką. Następnie do masy dodać ubitą śmietankę i delikatnie mieszając łyżką, wszystko połączyć. Całość nałożyć do pucharków lub do miski i odstawić do lodówki do stężenia.

2

Dekorowanie

Do wysokiego naczynia wlać 200 ml zimnego mleka, wsypać zawartość opakowania śmietany i wymieszać. Całość ubijać mikserem lub trzepaczką do uzyskania puszystej masy. Deser przed podaniem udekorować kleksem śmietany, plasterkami kiwi i perełkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Mus czekoladowy dla dzieci

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 3207kJ
766kcal
1072kJ
256kcal
Tłuszcz 51.81g 17.33g
Węglowodany 60.23g 20.14g
Białko 16.09g 5.38g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej