PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Misiowe pierniczki z dżemem

Kawałki piernika z dżemem wiśniowym i polewą deserową

o 35 porcji

średni 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Misiowe pierniczki z dżemem

Ciasto:

250 g masła
1 opak. Piernika XXL Dr. Oetkera
3 szt. jajek
100 ml wody

Przełożenie:

1 słoik dżemu wiśniowego
2 łyżki miodu

Do dekoracji:

2 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Masło rozpuść i ostudź. Piekarnik nastaw na temp. 180°C. Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jajka, ostudzone masło i wodę. Całość miksuj najpierw na niskich, a następnie na najwyższych obrotach przez ok. 5 min. do uzyskania gładkiego ciasta. Blachę o wym. 25 x 35 cm posmaruj tłuszczem i oprósz mąką lub wyłóz papierem do pieczenia. Ciasto nałóż do blachy.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 45 - 50 min.

Upieczone ciasto wyjmij z blachy po ok. 10 min. Odstaw do wystudzenia.

3

Przełożenie

Piernik przekrój poziomo ostrym nożem na dwie części. Dżem wymieszaj z miodem. Posmaruj dolny blat ciasta, przykryj drugim ciastem, lekko dociskając.

4

Dekorowanie

Polewy rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie łapiąc przez ściereczkę wyjmij torebki z naczynia. Odetnij róg i posmaruj górę ciasta. Gdy polewa zastygnie piernik pokrój na kwadraciki o boku 5 cm.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Misiowe pierniczki z dżemem

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 754kJ
180kcal
1537kJ
367kcal
Tłuszcz 9.23g 18.85g
Węglowodany 21.96g 44.81g
Białko 2.12g 4.33g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt