PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Misiowe pierniczki z dżemem

Kawałki piernika z dżemem wiśniowym i polewą deserową

o 35 porcji

średnie 20 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Misiowe pierniczki z dżemem

Ciasto:

250 g masła
1 opak. Piernika XXL Dr. Oetkera
3 szt. jajek
100 ml wody

Przełożenie:

1 słoik dżemu wiśniowego
2 łyżki miodu

Do dekoracji:

2 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Masło rozpuść i ostudź. Piekarnik nastaw na temp. 180°C. Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jajka, ostudzone masło i wodę. Całość miksuj najpierw na niskich, a następnie na najwyższych obrotach przez ok. 5 min. do uzyskania gładkiego ciasta. Blachę o wym. 25 x 35 cm posmaruj tłuszczem i oprósz mąką lub wyłóz papierem do pieczenia. Ciasto nałóż do blachy.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 45 - 50 min.

Upieczone ciasto wyjmij z blachy po ok. 10 min. Odstaw do wystudzenia.

3

Przełożenie

Piernik przekrój poziomo ostrym nożem na dwie części. Dżem wymieszaj z miodem. Posmaruj dolny blat ciasta, przykryj drugim ciastem, lekko dociskając.

4

Dekorowanie

Polewy rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie łapiąc przez ściereczkę wyjmij torebki z naczynia. Odetnij róg i posmaruj górę ciasta. Gdy polewa zastygnie piernik pokrój na kwadraciki o boku 5 cm.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Misiowe pierniczki z dżemem

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 754kJ
180kcal
1537kJ
367kcal
Tłuszcz 9.23g 18.85g
Węglowodany 21.96g 44.81g
Białko 2.12g 4.33g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!