PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Miseczki z kruchego ciasta

Słodkie miseczki utworzycie formą do muffinek odwróconą do góry dnem i okrągłą wykrawaczką lub szklanką do wycinania krążków z ciasta z czekoladowym ganach

o 20 - 24 sztuki

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Miseczki z kruchego ciasta

Ciasto kruche:

1 opak. Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
100 g masła
1 szt. jajek

Ganache:

200 g czekolady gorzkiej
250 ml śmietanki 30% tł.

Do dekoracji:

1 opak. Sosu toffi Dr. Oetkera
10 szt. bezy (pokruszonej)
100 g borówek amerykańskich
1 szczypta soli morskiej

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Formę do muffinek odwróć do góry dnem i posmaruj masłem. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieć do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż na ok. 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3-4 milimetry, lekko podsypując mąką. Wytnij kółka o śr. większej o ok. 1,5 cm niż średnica denek od formy. Krążki ciasta układaj pojedynczo na środku denek od foremki.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika i piecz do zrumienienia.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Czas pieczenia: o 15 min.

Po upieczeniu odstaw na ok. 15 minut do przestygnięcia, a następnie zdejmij z foremki.

3

Ganache

Czekoladę połam na kawałki i włóż do miseczki. Śmietankę wlej do rondelka, ustaw na średniej mocy palnika i zagotuj. Jak tylko się zagotuje, zdejmij z palnika, zalej nią czekoladę i odstaw na kilka minut. Po tym czasie wymieszaj dokładnie składniki na jednolitą masę. Gotowy ganache zostaw do przestygnięcia i zgęstnienia, a potem przełóż do miseczek.

4

Dekorowanie

Na środku ganache łyżeczką zrób wgłębienie i dodaj sos toffi, udekoruj bezikami, borówką oraz delikatnie posyp solą morską.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Miseczki z kruchego ciasta

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 950kJ
227kcal
1482kJ
354kcal
Tłuszcz 11.10g 17.34g
Węglowodany 29.00g 45.31g
Białko 2.93g 4.59g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej