Flag

Miseczki z kruchego ciasta

ok. 20 - 24 sztuki
Średni
40 min
Słodkie miseczki utworzycie formą do muffinek odwróconą do góry dnem i okrągłą wykrawaczką lub szklanką do wycinania krążków z ciasta z czekoladowym ganach
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto kruche
1 opak.Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
100 gmasła
1 szt.jajka
Ganache
200 gczekolady gorzkiej
250 mlśmietanki 30% tł.
Do dekoracji
1 opak.Sosu toffi Dr. Oetkera
10 szt.bezy (pokruszonej)
100 gborówek amerykańskich
1 szczyptasoli morskiej

Zobacz produkty

Picture - Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
Picture - Sosu toffi Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Formę do muffinek odwróć do góry dnem i posmaruj masłem. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieć do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż na ok. 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3-4 milimetry, lekko podsypując mąką. Wytnij kółka o śr. większej o ok. 1,5 cm niż średnica denek od formy. Krążki ciasta układaj pojedynczo na środku denek od foremki.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika i piecz do zrumienienia.

Czas pieczenia: ok. 15 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Po upieczeniu odstaw na ok. 15 minut do przestygnięcia, a następnie zdejmij z foremki.

3

Ganache

Czekoladę połam na kawałki i włóż do miseczki. Śmietankę wlej do rondelka, ustaw na średniej mocy palnika i zagotuj. Jak tylko się zagotuje, zdejmij z palnika, zalej nią czekoladę i odstaw na kilka minut. Po tym czasie wymieszaj dokładnie składniki na jednolitą masę. Gotowy ganache zostaw do przestygnięcia i zgęstnienia, a potem przełóż do miseczek.

4

Dekorowanie

Na środku ganache łyżeczką zrób wgłębienie i dodaj sos toffi, udekoruj bezikami, borówką oraz delikatnie posyp solą morską.