PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Miseczki z kruchego ciasta

Słodkie miseczki utworzycie formą do muffinek odwróconą do góry dnem i okrągłą wykrawaczką lub szklanką do wycinania krążków z ciasta z czekoladowym ganach

ok. 20 - 24 sztuki

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Miseczki z kruchego ciasta

Ciasto kruche:

1 opak. Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
100 g masła
1 szt. jajek

Ganache:

200 g czekolady gorzkiej
250 ml śmietanki 30% tł.

Do dekoracji:

1 opak. Sosu toffi Dr. Oetkera
10 szt. bezy (pokruszonej)
100 g borówek amerykańskich
1 szczypta soli morskiej

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Formę do muffinek odwróć do góry dnem i posmaruj masłem. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieć do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż na ok. 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3-4 milimetry, lekko podsypując mąką. Wytnij kółka o śr. większej o ok. 1,5 cm niż średnica denek od formy. Krążki ciasta układaj pojedynczo na środku denek od foremki.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika i piecz do zrumienienia.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 15 min.

Po upieczeniu odstaw na ok. 15 minut do przestygnięcia, a następnie zdejmij z foremki.

3

Ganache

Czekoladę połam na kawałki i włóż do miseczki. Śmietankę wlej do rondelka, ustaw na średniej mocy palnika i zagotuj. Jak tylko się zagotuje, zdejmij z palnika, zalej nią czekoladę i odstaw na kilka minut. Po tym czasie wymieszaj dokładnie składniki na jednolitą masę. Gotowy ganache zostaw do przestygnięcia i zgęstnienia, a potem przełóż do miseczek.

4

Dekorowanie

Na środku ganache łyżeczką zrób wgłębienie i dodaj sos toffi, udekoruj bezikami, borówką oraz delikatnie posyp solą morską.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Miseczki z kruchego ciasta

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 950 kJ
227 kcal
1482 kJ
354 kcal
Tłuszcz 11.10 g 17.34 g
Węglowodany 29.00 g 45.31 g
Białko 2.93 g 4.59 g