Flag

Mini tartaletki z masą śmietanową i jeżynami

24 sztuki
Średni
40 min
Kruche tartaletki to pyszny deser na letnie popołudnie
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto kruche
200 gmąki
100 gmasła (schłodzonego)
1 szt.jajka
40 gcukru pudru
0,5 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1 szczyptasoli
Masa śmietanowa
70 gmieszanki owoców mrożonych (leśnych)
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak.Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
2 łyżkisoku z cytryny
Do dekoracji
250 gjeżyn

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, proszek do pieczenia i wymieszaj. Dodaj pokrojone w kostkę masło, cukier puder i jajko. Zagnieć wszystkie składniki i uformuj kulę. Jeśli ciasto za bardzo klei się do rąk dodaj trochę mąki.

2

Chłodzenie

Kulę z ciasta zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki.

Czas chłodzenia: 30 min.


Stolnicę oprósz mąką i rozwałkuj schłodzone ciasto na grubość około 3 mm. Z ciasta wycinaj koła nieco większe niż foremki.


Ciastem wyklej foremki i wstaw ponownie do lodówki.

Czas chłodzenia: 30 min.

3

Pieczenie

Piecz na jasnozłoty kolor. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia i wyjmij z foremek.

Czas pieczenia: ok. 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

4

Masa śmietanowa

Owoce leśne rozmroź. Schłodzoną śmietankę ubij mikserem. Pod koniec dodaj zawartość opakowania masy śmietanowej, rozmrożone owoce i sok z cytryny. Całość delikatnie wymieszaj na najniższych obrotach.

5

Dekorowanie

Szprycę lub rękaw cukierniczy z karbowaną końcówką napełnij masą i wypełnij tarteletki, formując falbany. Udekoruj jeżynami.