PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Mini babki z kokardką

Mini babki słodkim prezentem na każdą okazję

6 sztuk

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Mini babki z kokardką

Ciasto:

1 opak. Babki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 g masła (miękkiego)
100 ml mleka

Do dekoracji:

1 opak. Polewy gotowej mlecznej Dr. Oetkera
1 opak. Lukru plastycznego białego Dr. Oetkera
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mieszankę do wypieku babki wsyp do miski, dodaj jajka, miękkie masło i mleko. Wszystko razem miksuj przez chwilę na niskich, a następnie na najwyższych obrotach. Foremki do wypieku mini babek (wym. jednej babki: 10 x 7 cm) wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką lub wykorzystaj papierowe mini foremki. Do każdej z mini foremek przełóż po ok. 2 łyżki ciasta.

2

Pieczenie

Wstaw do podgrzanego piekarnika i piecz według poniższych wytycznych.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 30 min.

Po upieczeniu wystudź.

3

Dekorowanie

Polewę mleczną rozpuść w kąpieli wodnej, odetnij brzeg opakowania i udekoruj babeczki.

4

Lukier plastyczny rozwałkuj na grubość ok. 2 mm na średnicę ok. 15 cm. Na jedną kokardkę wytnij dwa paski o szerokości 2 cm i długości 10 cm (Zdj. 1).

5

Na końcach jednego paska wytnij trójkątne kawałki. Końce drugiego paska zagnij i złącz po środku, a następnie odwróć (Zdj. 2).

6

Złącz ze sobą dwie części kokardki zwilżając lekko mokrym pędzelkiem w miejscu łączenia. Na koniec wytnij z masy mały prostokątny pasek (na węzeł) i przyklej na środku kokardki. Ozdób kolorowymi perełkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Mini babki z kokardką

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2834kJ
677kcal
1566kJ
374kcal
Tłuszcz 26.23g 14.49g
Węglowodany 102.17g 56.45g
Białko 7.39g 4.08g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!