PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Mini babki z kokardką

Mini babki słodkim prezentem na każdą okazję

6 sztuk

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Mini babki z kokardką

Ciasto:

1 opak. Babki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 g masła (miękkiego)
100 ml mleka

Do dekoracji:

1 opak. Polewy gotowej mlecznej Dr. Oetkera
1 opak. Lukru plastycznego białego Dr. Oetkera
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mieszankę do wypieku babki wsyp do miski, dodaj jajka, miękkie masło i mleko. Wszystko razem miksuj przez chwilę na niskich, a następnie na najwyższych obrotach. Foremki do wypieku mini babek (wym. jednej babki: 10 x 7 cm) wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką lub wykorzystaj papierowe mini foremki. Do każdej z mini foremek przełóż po ok. 2 łyżki ciasta.

2

Pieczenie

Wstaw do podgrzanego piekarnika i piecz według poniższych wytycznych.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 30 min.

Po upieczeniu wystudź.

3

Dekorowanie

Polewę mleczną rozpuść w kąpieli wodnej, odetnij brzeg opakowania i udekoruj babeczki.

4

Lukier plastyczny rozwałkuj na grubość ok. 2 mm na średnicę ok. 15 cm. Na jedną kokardkę wytnij dwa paski o szerokości 2 cm i długości 10 cm (Zdj. 1).

5

Na końcach jednego paska wytnij trójkątne kawałki. Końce drugiego paska zagnij i złącz po środku, a następnie odwróć (Zdj. 2).

6

Złącz ze sobą dwie części kokardki zwilżając lekko mokrym pędzelkiem w miejscu łączenia. Na koniec wytnij z masy mały prostokątny pasek (na węzeł) i przyklej na środku kokardki. Ozdób kolorowymi perełkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Mini babki z kokardką

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2834kJ
677kcal
1566kJ
374kcal
Tłuszcz 26.23g 14.49g
Węglowodany 102.17g 56.45g
Białko 7.39g 4.08g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt