PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Mini babeczki z prymulkami

Waniliowe mini babeczki z dekoracją z Lukru plastycznego i Prymulkami z opłatka od Dr. Oetkera

24 porcje

średnie 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Mini babeczki z prymulkami

Babeczki:

1 opak. Mini Babeczek smak waniliowy z kropelkami czekolady
1 szt. jajek
50 ml wody
125 ml oleju

Krem maślany:

100 g masła (miękkiego)
100 g cukru pudru

Do dekoracji:

1 opak. Lukru plastycznego białego Dr. Oetkera
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak. kwiatków z opłatka
1 opak. Białej fantazji Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajko, wodę i olej. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji.

2

Dodawanie kropelek czekolady

Odsyp 1 - 2 łyżki kropelek czekolady. Pozostałe kropelki dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach (po ok. 1 pełnej łyżeczce). Następnie babeczki posyp odsypanymi wcześniej kropelkami czekolady.

3

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 15 - 17 min.

Babeczki można zacząć dekorować gdy całkowicie ostygną.

4

Krem maślany

Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszysty krem. Niewielką ilością kremu maślanego posmaruj wierzch babeczek.

5

Dekorowanie

Lukier plastyczny podziel na dwie części i dobrze zagnieć. Z pierwszej części rozwałkowanego lukru wycinaj kółka o średnicy babeczek, a nastepnie nałóż na babeczki. Na zastygniętym lukrze wykonaj rant białych kropeczek pisakiem cukrowym białym. Do drugiej części lukru plastycznego dodaj kilka kropli barwnika, aby uzyskać jasnoróżowy kolor. W czasie wałkowania lukier należy podsypać przesianym cukrem pudrem, aby nie kleił się do podłoża. Z różowego lukru wycinaj dekoracje w różnych kształtach ozdabiając babeczki. Poszczególne elementy można przymocować do babeczki za pomocą pisaka cukrowego. Babeczki udekoruj prymulkami i perełkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Mini babeczki z prymulkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 858kJ
205kcal
1867kJ
446kcal
Tłuszcz 10.25g 22.28g
Węglowodany 27.28g 59.30g
Białko 0.91g 1.99g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej