PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Mini babeczki z prymulkami

Waniliowe mini babeczki z dekoracją z Lukru plastycznego i Prymulkami z opłatka od Dr. Oetkera

24 porcje

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Mini babeczki z prymulkami

Babeczki:

1 opak. Mini Babeczek smak waniliowy z kropelkami czekolady
1 szt. jajek
50 ml wody
125 ml oleju

Krem maślany:

100 g masła (miękkiego)
100 g cukru pudru

Do dekoracji:

1 opak. Lukru plastycznego białego Dr. Oetkera
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak. kwiatków z opłatka
1 opak. Białej fantazji Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajko, wodę i olej. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji.

2

Dodawanie kropelek czekolady

Odsyp 1 - 2 łyżki kropelek czekolady. Pozostałe kropelki dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach (po ok. 1 pełnej łyżeczce). Następnie babeczki posyp odsypanymi wcześniej kropelkami czekolady.

3

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 15 - 17 min.

Babeczki można zacząć dekorować gdy całkowicie ostygną.

4

Krem maślany

Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszysty krem. Niewielką ilością kremu maślanego posmaruj wierzch babeczek.

5

Dekorowanie

Lukier plastyczny podziel na dwie części i dobrze zagnieć. Z pierwszej części rozwałkowanego lukru wycinaj kółka o średnicy babeczek, a nastepnie nałóż na babeczki. Na zastygniętym lukrze wykonaj rant białych kropeczek pisakiem cukrowym białym. Do drugiej części lukru plastycznego dodaj kilka kropli barwnika, aby uzyskać jasnoróżowy kolor. W czasie wałkowania lukier należy podsypać przesianym cukrem pudrem, aby nie kleił się do podłoża. Z różowego lukru wycinaj dekoracje w różnych kształtach ozdabiając babeczki. Poszczególne elementy można przymocować do babeczki za pomocą pisaka cukrowego. Babeczki udekoruj prymulkami i perełkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Mini babeczki z prymulkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 858kJ
205kcal
1867kJ
446kcal
Tłuszcz 10.25g 22.28g
Węglowodany 27.28g 59.30g
Białko 0.91g 1.99g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt