PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Metrowiec

Biało ciemne ciasto przełozone kremem budyniowym

o 15 porcji

średnie 60 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Metrowiec

Ciasto:

6 szt. jajek
250 g cukru pudru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
125 ml oleju
70 ml wody
250 g mąki
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
2 łyżki Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
1 łyżka mąki

Krem budyniowy:

500 ml mleka
1 opak. Kremu do Karpatki klasycznego Dr. Oetkera
200 g masła

Do dekoracji:

50 ml śmietanki 30% tł.
2 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. W trakcie ucierania dodaj stopniowo olej i wodę. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wsyp do masy. Następnie miksuj, aż składniki się połączą. Ciasto podziel na połowę. Do jednej części dodaj kakao, wymieszaj, a do drugiej części ciasta dodaj jedną łyżkę mąki, wymieszaj. Białka ubij na sztywno i po połowie dodaj do dwóch mas, a następnie delikatnie wymieszaj łyżką. Foremki karbowane o dł. 30 cm wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką. Ciasta przełóż do foremek.

2

Pieczenie

Foremki wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Czas pieczenia: o 40 min.

Upieczone ciasta odstaw do wystygnięcia.

3

Krem budyniowy

Do wysokiego naczynia wlej połowę mleka, wsyp krem i wymieszaj. Resztę mleka zagotuj. Garnek zestaw z ognia, wlej rozprowadzony krem i ciągle mieszając, zagotuj. Masę kremową wlej do miski, odstaw do wystudzenia. Miskę przykryj folią spożywczą, tak, by stykała się z budyniem, aby na powierzchni nie utworzyła się skórka. Zimną masę kremową zmiksuj, dodając do niej stopniowo 200 g miękkiego masła.

4

Formowanie

Ostudzone ciasto pokrój na kromki o gr. 2 cm i posmaruj je kremem, po czym przyklejaj na przemian – raz kromka jasna, raz ciemna. Uformuj w ten sposób długie ciasto, czyli metrowiec. Wierzch ciasta posmaruj resztą kremu.

5

Dekorowanie

Śmietankę przelej do garnka, dodaj polewy deserowe i na małym ogniu mieszaj do połączenia się składników. Wierzch ciasta udekoruj powstałą polewą. Metrowiec pokrój na skos, tak aby było widoczne ciasto jasne i ciasto ciemne.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Metrowiec

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2123kJ
507kcal
1390kJ
332kcal
Tłuszcz 29.45g 19.25g
Węglowodany 53.52g 34.98g
Białko 7.14g 4.66g