Metrowiec

Biało ciemne ciasto przełozone kremem budyniowym

ok. 15 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Metrowiec

Ciasto:

6 szt. jajek
250 g cukru pudru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
125 ml oleju
70 ml wody
250 g mąki
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
2 łyżki Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
1 łyżka mąki

Krem budyniowy:

500 ml mleka
1 opak. Kremu do Karpatki klasycznego Dr. Oetkera
200 g masła

Do dekoracji:

50 ml śmietanki 30% tł.
2 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. W trakcie ucierania dodaj stopniowo olej i wodę. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wsyp do masy. Następnie miksuj, aż składniki się połączą. Ciasto podziel na połowę. Do jednej części dodaj kakao, wymieszaj, a do drugiej części ciasta dodaj jedną łyżkę mąki, wymieszaj. Białka ubij na sztywno i po połowie dodaj do dwóch mas, a następnie delikatnie wymieszaj łyżką. Foremki karbowane o dł. 30 cm wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką. Ciasta przełóż do foremek.

2

Pieczenie

Foremki wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 40 min.

Upieczone ciasta odstaw do wystygnięcia.

3

Krem budyniowy

Do wysokiego naczynia wlej połowę mleka, wsyp krem i wymieszaj. Resztę mleka zagotuj. Garnek zestaw z ognia, wlej rozprowadzony krem i ciągle mieszając, zagotuj. Masę kremową wlej do miski, odstaw do wystudzenia. Miskę przykryj folią spożywczą, tak, by stykała się z budyniem, aby na powierzchni nie utworzyła się skórka. Zimną masę kremową zmiksuj, dodając do niej stopniowo 200 g miękkiego masła.

4

Formowanie

Ostudzone ciasto pokrój na kromki o gr. 2 cm i posmaruj je kremem, po czym przyklejaj na przemian – raz kromka jasna, raz ciemna. Uformuj w ten sposób długie ciasto, czyli metrowiec. Wierzch ciasta posmaruj resztą kremu.

5

Dekorowanie

Śmietankę przelej do garnka, dodaj polewy deserowe i na małym ogniu mieszaj do połączenia się składników. Wierzch ciasta udekoruj powstałą polewą. Metrowiec pokrój na skos, tak aby było widoczne ciasto jasne i ciasto ciemne.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Metrowiec

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2123 kJ
507 kcal
1390 kJ
332 kcal
Tłuszcz 29.45 g 19.25 g
Węglowodany 53.52 g 34.98 g
Białko 7.14 g 4.66 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne