Flag

Metrowiec

ok. 15 porcji
Średni
60 min
Biało ciemne ciasto przełozone kremem budyniowym
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
6 szt.jajek
250 gcukru pudru
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
125 mloleju
70 mlwody
250 gmąki
2 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
2 łyżkikakao
1 łyżkamąki
Krem budyniowy
500 mlmleka
1 opak.Kremu do Karpatki klasycznego Dr. Oetkera
200 gmasła
Do dekoracji
50 mlśmietanki 30% tł.
2 opak.Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Kremu do Karpatki klasycznego Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. W trakcie ucierania dodaj stopniowo olej i wodę. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wsyp do masy. Następnie miksuj, aż składniki się połączą. Ciasto podziel na połowę. Do jednej części dodaj kakao, wymieszaj, a do drugiej części ciasta dodaj jedną łyżkę mąki, wymieszaj. Białka ubij na sztywno i po połowie dodaj do dwóch mas, a następnie delikatnie wymieszaj łyżką. Foremki karbowane o dł. 30 cm wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką. Ciasta przełóż do foremek.

2

Pieczenie

Foremki wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 40 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone ciasta odstaw do wystygnięcia.

3

Krem budyniowy

Do wysokiego naczynia wlej połowę mleka, wsyp krem i wymieszaj. Resztę mleka zagotuj. Garnek zestaw z ognia, wlej rozprowadzony krem i ciągle mieszając, zagotuj. Masę kremową wlej do miski, odstaw do wystudzenia. Miskę przykryj folią spożywczą, tak, by stykała się z budyniem, aby na powierzchni nie utworzyła się skórka. Zimną masę kremową zmiksuj, dodając do niej stopniowo 200 g miękkiego masła.

4

Formowanie

Ostudzone ciasto pokrój na kromki o gr. 2 cm i posmaruj je kremem, po czym przyklejaj na przemian – raz kromka jasna, raz ciemna. Uformuj w ten sposób długie ciasto, czyli metrowiec. Wierzch ciasta posmaruj resztą kremu.

5

Dekorowanie

Śmietankę przelej do garnka, dodaj polewy deserowe i na małym ogniu mieszaj do połączenia się składników. Wierzch ciasta udekoruj powstałą polewą. Metrowiec pokrój na skos, tak aby było widoczne ciasto jasne i ciasto ciemne.