Flag

Mazurek w kratkę

16 porcji
Średni
60 min
Mazurek z kolorową kratką, która ożywi każdy świąteczny stół
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
250 gmąki
50 gcukru pudru
1 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
150 gmasła
1 szczyptasoli
3 kropleAromatu migdałowego Dr. Oetkera
1 szt.jajka
Do dekoracji
1 opak.Lukru gotowego różowego Dr. Oetkera
1 opak.Lukru gotowego zielonego Dr. Oetkera
1 opak.Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
1 opak.Lukru gotowego żółtego Dr. Oetkera
1 opak.Perełek Musssujących Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Aromatu migdałowego Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego różowego Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego zielonego Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego żółtego Dr. Oetkera
Picture - Perełek Musssujących Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Żółtko oddziel od białka. Z mąki, cukru pudru, cukru wanilinowego Dr. Oetkera, masła, soli, aromatu waniliowego i żółtka zagnieć jednolite ciasto. Jeżeli ciasto będzie za suche można dodać łyżkę zimnej wody. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. godzinę. Ciasto wyłóż na posypaną mąką stolnicę. Połowę ciasta rozwałkuj na placek o grubości ok. 0,5 cm. Przełóż go do okrągłej formy o śr. 24 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Rozwałkuj resztę ciasta i wycinaj cienkie długie paseczki. Spód ciasta posmaruj roztrzepanym białkiem. Potem z wyciętych pasków uformuj kratkę, paski ułóż pod kątem tak, aby powstały otwory w kształcie rombów. Następnie z paska ciasta ułóż rant tak, aby ukryć końce kratki. Całość posmaruj białkiem. Dno mazurka nakłuj widelcem.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika. Piecz do czasu aż się lekko zrumieni.

Czas pieczenia: ok. 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Dekorowanie

Gdy ciasto dobrze ostygnie w otwory kratki wlej kolorowe lukry, które wcześniej rozgrzej w ciepłej wodzie i ozdób perełkami. Aby uzyskać lukier niebieski do opakowania rozpuszczonego lukru białego dodaj kilka kropli barwnika niebieskiego i dokładnie wymieszaj.