PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Notwendige Cookies
Diese Cookies sind notwendig, damit die Basisfunktionen von oetker.de genutzt werden können.
Notwendige und Performance-Cookies
Die Performance-Cookies helfen darüber hinaus die Nutzung von oetker.de zu analysieren, damit wir die Qualität laufend messen und verbessern können.
Notwendige, Performance- und Marketing- & Dritt-Cookies
Diese Marketing- & Dritt Cookies helfen uns zudem, auf anderen Plattformen personalisierte Inhalte von oetker.de anzuzeigen.

Mazurek w kratkę

Mazurek z kolorową kratką, która ożywi każdy świąteczny stół

16 porcji

średnie 60 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Mazurek w kratkę

Ciasto:

250 g mąki
50 g cukru pudru
1 opak. Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
150 g masła
1 szczypta soli
3 krople Aromatu migdałowego Dr. Oetkera
1 szt. jajka

Do dekoracji:

1 opak. Lukru gotowego różowego Dr. Oetkera
1 opak. Lukru gotowego zielonego Dr. Oetkera
1 opak. Lukru gotowego niebieskiego Dr. Oetkera
1 opak. Lukru gotowego żółtego Dr. Oetkera
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Żółtko oddzielić od białka. Z mąki, cukru pudru, cukru wanilinowego Dr. Oetkera, masła, soli, aromatu waniliowego i żółtka zagnieść jednolite ciasto. Jeżeli ciasto będzie za suche można dodać łyżkę zimnej wody. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około godzinę. Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Połowę ciasta rozwałkować na placek o grubości ok. 0,5 cm. Przełożyć go do okrągłej formy o średnicy 24 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Rozwałkować resztę ciasta i wyciąć cienkie długie paseczki. Spód ciasta posmarować roztrzepanym białkiem. Potem z wyciętych pasków uformować kratkę, paski ułożyć pod kątem tak, aby powstały otwory w kształcie rombów. Następnie z paska ciasta ułożyć rant tak, aby ukryć końce kratki. Całość posmarować białkiem. Dno mazurka nakłuć widelcem.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika. Piec do czasu aż się lekko zrumieni.

Piekarnik gazowy: 180 °C

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: około 20 min.

3

Dekorowanie

Gdy ciasto dobrze ostygnie w otwory kratki wlać kolorowe lukry, które wcześniej należy rozgrzać w ciepłej wodzie i ozdobić błyszczącymi perełkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Mazurek w kratkę

Na porcję / szt. Na 100 g / ml
Wartość energetyczna 1022kJ
244kcal
1675kJ
400kcal