Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka).

Aby uzyskać więcej informacji, zachęcamy do zapoznania się z naszą polityką prywatności.

Przepis na Mazurek w kratkę

Mazurek z kolorową kratką, która ożywi każdy świąteczny stół

16 porcji

średnie 60 Minut

Składniki

Składniki

do przepisu Mazurek w kratkę

Ciasto:

250 g mąki
50 g cukru pudru
1 opak. Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
150 g masła
1 szczypta soli
3 krople Aromatu migdałowego Dr. Oetkera
1 szt. jajka

Do dekoracji:

1 opak. Lukru gotowego różowego Dr. Oetkera
1 opak. Lukru gotowego zielonego Dr. Oetkera
1 opak. Lukru gotowego niebieskiego Dr. Oetkera
1 opak. Lukru gotowego żółtego Dr. Oetkera
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania:

Żółtko oddzielić od białka. Z mąki, cukru pudru, cukru wanilinowego Dr. Oetkera, masła, soli, aromatu waniliowego i żółtka zagnieść jednolite ciasto. Jeżeli ciasto będzie za suche można dodać łyżkę zimnej wody. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około godzinę. Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Połowę ciasta rozwałkować na placek o grubości ok. 0,5 cm. Przełożyć go do okrągłej formy o średnicy 24 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Rozwałkować resztę ciasta i wyciąć cienkie długie paseczki. Spód ciasta posmarować roztrzepanym białkiem. Potem z wyciętych pasków uformować kratkę, paski ułożyć pod kątem tak, aby powstały otwory w kształcie rombów. Następnie z paska ciasta ułożyć rant tak, aby ukryć końce kratki. Całość posmarować białkiem. Dno mazurka nakłuć widelcem.

2

Pieczenie:

Ciasto wstawić do piekarnika. Piec do czasu aż się lekko zrumieni.

Piekarnik gazowy: 180°C

Piekarnik elektryczny: 180°C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: około 20 min.

3

Dekorowanie:

Gdy ciasto dobrze ostygnie w otwory kratki wlać kolorowe lukry, które wcześniej należy rozgrzać w ciepłej wodzie i ozdobić błyszczącymi perełkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Mazurek w kratkę

Na porcję / szt. Na 100 g / ml
Wartość energetyczna 595kJ
142kcal
2001kJ
478kcal
Tłuszcz 8.2g 27g
Węglowodany 16g 53g
Białko 1.7g 5.8g