PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Mazurek pomarańczowo-marcepanowy

Tradycyjny smak z nutą marcepanu i pomarańczy

o 20 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Mazurek pomarańczowo-marcepanowy

Ciasto:

100 g masła
100 g cukru pudru
2 łyżeczki Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
3 szt. jajek
100 g mąki
100 g mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej

Glazura owocowa:

5 łyżek dżemu pomarańczowego
2 łyżki soku z cytryny

Masa marcepanowa:

50 g cukru pudru
1 szt. pomarańczy (starta skórka z połowy pomarańczy)
200 g marcepanu

Do dekoracji:

50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, dodając po jednym jajku. Ciasto wymieszać z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia oraz skórką pomarańczową. Ciasto nałożyć do prostokątnej blachy o wymiarach 20 x 25 cm.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 25 min.

3

Dekorowanie

Dżem wymieszać z sokiem cytrynowym, rozsmarować na cieście. Marcepan zagnieść z kandyzowaną skórką pomarańczową, rozwałkować na blat wielkości ciasta (aby marcepan nie kleił się do deski podsypać cukrem pudrem). Blat marcepanowy nałożyć na ciasto. Mazurek udekorować skórką pomarańczową i motylkami z masy marcepanowej.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Mazurek pomarańczowo-marcepanowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 779kJ
186kcal
1176kJ
281kcal
Tłuszcz 8.36g 12.67g
Węglowodany 24.22g 36.70g
Białko 3.05g 4.62g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej