PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Mazurek pomarańczowo-marcepanowy

Tradycyjny smak z nutą marcepanu i pomarańczy

ok. 20 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Mazurek pomarańczowo-marcepanowy

Ciasto:

100 g masła
100 g cukru pudru
2 łyżeczki Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
3 szt. jajek
100 g mąki
100 g mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej

Glazura owocowa:

5 łyżek dżemu pomarańczowego
2 łyżki soku z cytryny

Masa marcepanowa:

50 g cukru pudru
1 szt. pomarańczy (starta skórka z połowy pomarańczy)
200 g marcepanu

Do dekoracji:

50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, dodając po jednym jajku. Ciasto wymieszać z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia oraz skórką pomarańczową. Ciasto nałożyć do prostokątnej blachy o wymiarach 20 x 25 cm.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 25 min.

3

Dekorowanie

Dżem wymieszać z sokiem cytrynowym, rozsmarować na cieście. Marcepan zagnieść z kandyzowaną skórką pomarańczową, rozwałkować na blat wielkości ciasta (aby marcepan nie kleił się do deski podsypać cukrem pudrem). Blat marcepanowy nałożyć na ciasto. Mazurek udekorować skórką pomarańczową i motylkami z masy marcepanowej.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Mazurek pomarańczowo-marcepanowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 779 kJ
186 kcal
1176 kJ
281 kcal
Tłuszcz 8.36 g 12.67 g
Węglowodany 24.22 g 36.70 g
Białko 3.05 g 4.62 g