PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Mazurek migdałowy z białą czekoladą

Migdałowy, kruchy mazurek z kremem z białej czekolady i śmietanki.

o 10 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Mazurek migdałowy z białą czekoladą

Ciasto kruche:

150 g mąki
50 g cukru pudru
100 g masła (zimnego)
2 szt. żółtek
0,5 łyżeczki Ekstraktu naturalnego Migdał z Maroka Dr. Oetkera

Krem:

200 g czekolady białej
100 ml śmietanki 30% tł.
0,5 łyżeczki Ekstraktu naturalnego Migdał z Maroka Dr. Oetkera

Do dekoracji:

50 g płatków migdałowych

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 190°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier puder, pokrojone w kostkę masło, żółtka i ekstrakt migdałowy. Szybko zagnieć na gładkie ciasto, owiń folią i wstaw do lodówki. Schłodzone ciasto wyciągnij z lodówki, z części ciasta wytnij 3 ciasteczka w kształcie jajek. Pozostałą ilość rozwałkuj na kształt prostokąta o wym. 17 cm x 22 cm. Ciasto przenieś na blachę i delikatnie utwórz brzegi.

2

Pieczenie

Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika. Piecz do zrumienienia ciasta.

Piekarnik gazowy:  190 °C

Piekarnik elektryczny:  190 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 20 min.

Upieczone ciasto odstaw do całkowitego wystudzenia.

3

Krem

Pokrój czekoladę. Do miseczki nad garnkiem z gotującą się wodą przełóż czekoladę, dodaj śmietankę i ekstrakt migdałowy. Podgrzewaj często mieszając, do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstaw masę do przestudzenia. Przestudzony krem dokładnie rozmieszaj łyżką i rozłóż go na cieście kruchym.

4

Dekorowanie

Upraż płatki migdałów i posyp nimi ciasto, a na nich ułóż ciasteczka w kształcie jajek. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Mazurek migdałowy z białą czekoladą

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1428kJ
341kcal
2039kJ
487kcal
Tłuszcz 23.73g 33.90g
Węglowodany 26.87g 38.38g
Białko 5.41g 7.73g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!