PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Mazurek migdałowy z białą czekoladą

Migdałowy, kruchy mazurek z kremem z białej czekolady i śmietanki.

o 10 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Mazurek migdałowy z białą czekoladą

Ciasto kruche:

150 g mąki
50 g cukru pudru
100 g masła (zimnego)
2 szt. żółtek
0,5 łyżeczki Ekstraktu naturalnego Migdał z Maroka Dr. Oetkera

Krem:

200 g czekolady białej
100 ml śmietanki 30% tł.
0,5 łyżeczki Ekstraktu naturalnego Migdał z Maroka Dr. Oetkera

Do dekoracji:

50 g płatków migdałowych

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 190°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier puder, pokrojone w kostkę masło, żółtka i ekstrakt migdałowy. Szybko zagnieć na gładkie ciasto, owiń folią i wstaw do lodówki. Schłodzone ciasto wyciągnij z lodówki, z części ciasta wytnij 3 ciasteczka w kształcie jajek. Pozostałą ilość rozwałkuj na kształt prostokąta o wym. 17 cm x 22 cm. Ciasto przenieś na blachę i delikatnie utwórz brzegi.

2

Pieczenie

Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika. Piecz do zrumienienia ciasta.

Piekarnik gazowy:  190 °C

Piekarnik elektryczny:  190 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 20 min.

Upieczone ciasto odstaw do całkowitego wystudzenia.

3

Krem

Pokrój czekoladę. Do miseczki nad garnkiem z gotującą się wodą przełóż czekoladę, dodaj śmietankę i ekstrakt migdałowy. Podgrzewaj często mieszając, do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstaw masę do przestudzenia. Przestudzony krem dokładnie rozmieszaj łyżką i rozłóż go na cieście kruchym.

4

Dekorowanie

Upraż płatki migdałów i posyp nimi ciasto, a na nich ułóż ciasteczka w kształcie jajek. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Mazurek migdałowy z białą czekoladą

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1428kJ
341kcal
2039kJ
487kcal
Tłuszcz 23.73g 33.90g
Węglowodany 26.87g 38.38g
Białko 5.41g 7.73g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt