PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Mazurek czekoladowy Pani Teresy

Kruchy mazurek z śmietankowo czekoladowym nadzieniem

ok. 30 - 34 porcje

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Mazurek czekoladowy Pani Teresy

Ciasto kruche:

300 g mąki
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
100 g cukru pudru
200 g masła
3 szt. żółtek
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera

Masa:

2 łyżki dżemu z czarnych porzeczek
2 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
100 ml śmietanki 30% tł.

Do dekoracji:

1 opak. Perełek cukrowych Dr. Oetkera
1 opak. dekoracje z opłatka

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia do miski, dodaj cukier puder, pokrojone na kawałki masło, żółtka oraz cukier wanilinowy. Ciasto zagnieć, uformuj kulkę i zawiń w folię spożywczą. Wstaw na ok. 0,5 h do lodówki.
Blachę o wymiarach 23 x 35 cm wysmaruj masłem.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na oprószonym blacie mąką i przełóż na blaszkę, pozostawiając podwyższone brzegi ciasta. Ciasto ponakłuwaj widelcem.

2

Pieczenie

Blachę z ciastem wstaw do piekarnika i piecz do uzyskania złotego koloru.

Piekarnik elektryczny: 190 °C

Piekarnik gazowy: 190 °C

Czas pieczenia: ok. 20 min.

3

Obłożenie

Wystudzone ciasto posmaruj dżemem. Polewy wyciągnij z opakowania i rozpuść wraz ze śmietanką. Cały czas mieszając, podgrzej je na małym ogniu. Polewę przelej na ciasto, rozsmaruj równomiernie i odstaw do wystudzenia.

4

Dekorowanie

Mazurek udekoruj perełkami i kwiatkami z opłatka.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Mazurek czekoladowy Pani Teresy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 657 kJ
157 kcal
1934 kJ
462 kcal
Tłuszcz 9.56 g 28.10 g
Węglowodany 16.42 g 48.29 g
Białko 1.54 g 4.54 g