Flag

Mazurek czekoladowy Pani Teresy

ok. 30 - 34 porcje
Średni
40 min
Kruchy mazurek z śmietankowo czekoladowym nadzieniem
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto kruche
300 gmąki
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
100 gcukru pudru
200 gmasła
3 szt.żółtek
1 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Masa
2 łyżkidżemu z czarnych porzeczek
2 opak.Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
100 mlśmietanki 30% tł.
Do dekoracji
1 opak.Perełek cukrowych Dr. Oetkera
1 opak.dekoracji z opłatka

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
Picture - Perełek cukrowych Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia do miski, dodaj cukier puder, pokrojone na kawałki masło, żółtka oraz cukier wanilinowy. Ciasto zagnieć, uformuj kulkę i zawiń w folię spożywczą. Wstaw na ok. 0,5 h do lodówki.
Blachę o wymiarach 23 x 35 cm wysmaruj masłem.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na oprószonym blacie mąką i przełóż na blaszkę, pozostawiając podwyższone brzegi ciasta. Ciasto ponakłuwaj widelcem.

2

Pieczenie

Blachę z ciastem wstaw do piekarnika i piecz do uzyskania złotego koloru.

Czas pieczenia: ok. 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C

3

Obłożenie

Wystudzone ciasto posmaruj dżemem. Polewy wyciągnij z opakowania i rozpuść wraz ze śmietanką. Cały czas mieszając, podgrzej je na małym ogniu. Polewę przelej na ciasto, rozsmaruj równomiernie i odstaw do wystudzenia.

4

Dekorowanie

Mazurek udekoruj perełkami i kwiatkami z opłatka.