PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Mazurek czekoladowy Pani Teresy

Kruchy mazurek z śmietankowo czekoladowym nadzieniem

o 30 - 34 porcje

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Mazurek czekoladowy Pani Teresy

Ciasto kruche:

300 g mąki
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
100 g cukru pudru
200 g masła
3 szt. żółtek
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera

Masa:

2 łyżki dżemu z czarnych porzeczek
2 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
100 ml śmietanki 30% tł.

Do dekoracji:

1 opak. Perełek cukrowych Dr. Oetkera
1 opak. dekoracje z opłatka

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia do miski, dodaj cukier puder, pokrojone na kawałki masło, żółtka oraz cukier wanilinowy. Ciasto zagnieć, uformuj kulkę i zawiń w folię spożywczą. Wstaw na ok. 0,5 h do lodówki.
Blachę o wymiarach 23 x 35 cm wysmaruj masłem.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na oprószonym blacie mąką i przełóż na blaszkę, pozostawiając podwyższone brzegi ciasta. Ciasto ponakłuwaj widelcem.

2

Pieczenie

Blachę z ciastem wstaw do piekarnika i piecz do uzyskania złotego koloru.

Piekarnik gazowy:  190 °C

Czas pieczenia: o 20 min.

3

Obłożenie

Wystudzone ciasto posmaruj dżemem. Polewy wyciągnij z opakowania i rozpuść wraz ze śmietanką. Cały czas mieszając, podgrzej je na małym ogniu. Polewę przelej na ciasto, rozsmaruj równomiernie i odstaw do wystudzenia.

4

Dekorowanie

Mazurek udekoruj perełkami i kwiatkami z opłatka.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Mazurek czekoladowy Pani Teresy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 657kJ
157kcal
1934kJ
462kcal
Tłuszcz 9.56g 28.10g
Węglowodany 16.42g 48.29g
Białko 1.54g 4.54g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej