PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Mazurek budyniowo-orzechowy

Mazurek z budyniem i orzechami nie tylko na Wielkanoc

o 40 - 45 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Mazurek budyniowo-orzechowy

Ciasto:

120 g masła
4 łyżki cukru
5 kropli Aromatu waniliowego Dr. Oetkera
5 kropli Aromatu migdałowego Dr. Oetkera
1 szczypta soli
2 szt. jajek
300 g mąki
2 płaskie łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Masa budyniowa:

1 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
400 ml mleka
4 łyżki cukru
150 g masła

Masa orzechowa:

250 g orzechów włoskich
120 g masła
120 g cukru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając aromat, sól, po jednym jajku. Masę wymieszać z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto nałożyć do natłuszczonej i oprószonej blachy o wymiarach ok. 38 x 23 cm.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika. Piec na słomkowy kolor.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 30 min.

3

Dekorowanie

Wystudzone ciasto wyjąć z blachy. Budyń ugotować, przełożyć do szklanej miski, przykryć folią spożywczą, zimny dodawać do utartego masła. Orzechy smażyć na maśle z dodatkiem cukru tak długo, aż cukier się rozpuści, masę wystudzić. Na ciasto nałożyć krem budyniowy, poukładać wystudzone orzechy.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Mazurek budyniowo-orzechowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 687kJ
164kcal
1679kJ
401kcal
Tłuszcz 11.79g 28.76g
Węglowodany 12.89g 31.45g
Białko 2.44g 5.95g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt