Flag

Mazurek budyniowo-orzechowy

ok. 40 - 45 porcji
Średni
40 min
Mazurek z budyniem i orzechami nie tylko na Wielkanoc
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
120 gmasła
4 łyżkicukru
5 kropliAromatu waniliowego Dr. Oetkera
5 kropliAromatu migdałowego Dr. Oetkera
1 szczyptasoli
2 szt.jajek
300 gmąki
2 płaskie łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Masa budyniowa
1 opak.Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
400 mlmleka
4 łyżkicukru
150 gmasła
Masa orzechowa
250 gorzechów włoskich
120 gmasła
120 gcukru

Zobacz produkty

Picture - Aromatu waniliowego Dr. Oetkera
Picture - Aromatu migdałowego Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając aromat, sól, po jednym jajku. Masę wymieszać z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto nałożyć do natłuszczonej i oprószonej blachy o wymiarach ok. 38 x 23 cm.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika. Piec na słomkowy kolor.

Czas pieczenia: ok. 30 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Dekorowanie

Wystudzone ciasto wyjąć z blachy. Budyń ugotować, przełożyć do szklanej miski, przykryć folią spożywczą, zimny dodawać do utartego masła. Orzechy smażyć na maśle z dodatkiem cukru tak długo, aż cukier się rozpuści, masę wystudzić. Na ciasto nałożyć krem budyniowy, poukładać wystudzone orzechy.