PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Mazurek budyniowo-orzechowy

Mazurek z budyniem i orzechami nie tylko na Wielkanoc

o 40 - 45 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Mazurek budyniowo-orzechowy

Ciasto:

120 g masła
4 łyżki cukru
5 kropli Aromatu waniliowego Dr. Oetkera
5 kropli Aromatu migdałowego Dr. Oetkera
1 szczypta soli
2 szt. jajek
300 g mąki
2 płaskie łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Masa budyniowa:

1 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
400 ml mleka
4 łyżki cukru
150 g masła

Masa orzechowa:

250 g orzechów włoskich
120 g masła
120 g cukru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając aromat, sól, po jednym jajku. Masę wymieszać z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto nałożyć do natłuszczonej i oprószonej blachy o wymiarach ok. 38 x 23 cm.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika. Piec na słomkowy kolor.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 30 min.

3

Dekorowanie

Wystudzone ciasto wyjąć z blachy. Budyń ugotować, przełożyć do szklanej miski, przykryć folią spożywczą, zimny dodawać do utartego masła. Orzechy smażyć na maśle z dodatkiem cukru tak długo, aż cukier się rozpuści, masę wystudzić. Na ciasto nałożyć krem budyniowy, poukładać wystudzone orzechy.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Mazurek budyniowo-orzechowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 687kJ
164kcal
1679kJ
401kcal
Tłuszcz 11.79g 28.76g
Węglowodany 12.89g 31.45g
Białko 2.44g 5.95g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!