Mascarpone z Musem Jabłkowym

Delikatne, kremowe ciasto z mascarpone z musem z jabłek

ok. 12 - 16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Mascarpone z Musem Jabłkowym

Spód:

150 g ciastek zbożowych
1 łyżeczka Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
80 g masła (rozpuszczonego)

Mus:

3 - 4 szt. jabłek
4 - 5 łyżek cukru
1 szt. cytryny (sok z połowy cytryny)
0,5 łyżeczki Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera
2 listki Żelatyny w listkach Dr. Oetkera

Masa:

3 listki Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
0,5 łyżeczki Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 łyżeczka Ciemnego Kakao Dr. Oetkera

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Spód formy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciastka przełóż do foliowej torebki i rozkrusz je za pomocą wałka lub tłuczka. Do miski, dodaj kakao i wlej rozpuszczone masło. Wszystko dokładnie wymieszaj. Przełóż do formy i dobrze ugnieć, otrzymując gładki spód. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy.

2

Mus jabłkowy

Jabłka umyj, obierz i wydrąż gniazda nasienne. Następnie pokrój w kostkę i włóż do garnka, dodaj cukier, sok z cytryny, cynamon i wymieszaj. Jabłka duś na wolnym ogniu ok. 15 - 20 min., aż większość soku odparuje, a owoce zmiękną. Gotową masę wystudź.

Żelatynę namocz w zimnej wodzie przez ok. 5-7 min. Jabłka zmiksuj na jednolitą masę. Namoczoną żelatynę odsącz po czym rozpuść podgrzewając ją w rondelku (nie gotuj!). Dodaj do niej 2 - 3 łyżki musu jabłkowego, wymieszaj, a następnie przełóż do pozostałej części musu i dokładnie połącz składniki. Gotowy mus wyłóż równomiernie na przygotowany wcześniej spód i wstaw na ok. 30 min. do lodówki.

3

Masa mascarpone

Żelatynę namocz w zimnej wodzie przez ok. 5-7 min. Schłodzoną śmietankę 30% tł., serek mascarpone i cukier puder ubij na najwyższych obrotach miksera. Do ubitej śmietanki dodaj cynamon i wymieszaj. Namoczoną żelatynę odsącz, po czym rozpuść podgrzewając ją w rondelku (nie gotuj). Dodaj do niej 2-3 łyżki ubitej śmietanki z mascarpone, wymieszaj, a następnie przełóż do pozostałej części musu i dokładnie połącz składniki.

Gotową masę rozłóż równomiernie na musie z jabłek, wyrównaj i wstaw do lodówki na ok. 2 h.

Przed podaniem posyp wierzch kakao.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Mascarpone z Musem Jabłkowym

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1365 kJ
326 kcal
1076 kJ
257 kcal
Tłuszcz 25.94 g 20.43 g
Węglowodany 21.02 g 16.55 g
Białko 3.08 g 2.42 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.

585 111 001

Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.

You have questions or concerns?

Thank you for your message.