PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Mascarpone z Musem Jabłkowym

Delikatne, kremowe ciasto z mascarpone z musem z jabłek

o 12 - 16 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Mascarpone z Musem Jabłkowym

Spód:

150 g ciastek zbożowych
1 łyżeczka kakao
80 g masła (rozpuszczonego)

Mus:

3 - 4 szt. jabłek
4 - 5 łyżek cukru
1 szt. cytryny (sok z połowy cytryny)
0,5 łyżeczki Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera
2 listki Żelatyny w listkach Dr. Oetkera

Masa:

3 listki Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
0,5 łyżeczki Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 łyżeczka kakao

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Spód formy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciastka przełóż do foliowej torebki i rozkrusz je za pomocą wałka lub tłuczka. Do miski, dodaj kakao i wlej rozpuszczone masło. Wszystko dokładnie wymieszaj. Przełóż do formy i dobrze ugnieć, otrzymując gładki spód. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy.

2

Mus jabłkowy

Jabłka umyj, obierz i wydrąż gniazda nasienne. Następnie pokrój w kostkę i włóż do garnka, dodaj cukier, sok z cytryny, cynamon i wymieszaj. Jabłka duś na wolnym ogniu ok. 15 - 20 min., aż większość soku odparuje, a owoce zmiękną. Gotową masę wystudź.

Żelatynę namocz w zimnej wodzie przez ok. 5-7 min. Jabłka zmiksuj na jednolitą masę. Namoczoną żelatynę odsącz po czym rozpuść podgrzewając ją w rondelku (nie gotuj!). Dodaj do niej 2 - 3 łyżki musu jabłkowego, wymieszaj, a następnie przełóż do pozostałej części musu i dokładnie połącz składniki. Gotowy mus wyłóż równomiernie na przygotowany wcześniej spód i wstaw na ok. 30 min. do lodówki.

3

Masa mascarpone

Żelatynę namocz w zimnej wodzie przez ok. 5-7 min. Schłodzoną śmietankę 30% tł., serek mascarpone i cukier puder ubij na najwyższych obrotach miksera. Do ubitej śmietanki dodaj cynamon i wymieszaj. Namoczoną żelatynę odsącz, po czym rozpuść podgrzewając ją w rondelku (nie gotuj). Dodaj do niej 2-3 łyżki ubitej śmietanki z mascarpone, wymieszaj, a następnie przełóż do pozostałej części musu i dokładnie połącz składniki.

Gotową masę rozłóż równomiernie na musie z jabłek, wyrównaj i wstaw do lodówki na ok. 2 h.

Przed podaniem posyp wierzch kakao.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Mascarpone z Musem Jabłkowym

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1369kJ
327kcal
1076kJ
257kcal
Tłuszcz 26.03g 20.50g
Węglowodany 21.32g 16.79g
Białko 3.01g 2.37g