PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Malinowy tort serduszko na Dzień Ojca

Ciasto ucierane z masą malinową dla Taty

ok. 16 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Malinowy tort serduszko na Dzień Ojca

Ciasto:

125 g mąki
20 g Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
1 opak. Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
125 g masła
125 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
4 szt. jajek
1 szczypta soli

Poncz:

100 ml wody
1 szt. cytryny (wyciśnięty sok)
100 ml soku malinowego

Masa śmietanowa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Masy śmietanowej malinowej z kawałkami owoców Dr. Oetkera

Do dekoracji:

120 g malin
1 opak. Literek i cyferek z czekolady deserowej Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Formę do pieczenia w kształcie serca o śr. 24 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. W misce wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. W osobnym naczyniu utrzyj masło na puch. Dodaj cukier oraz cukier wanilinowy i utrzyj razem z masłem do białości. Następnie dodaj po jednym jajku pamiętając o tym, by po każdym dodaniu dokładnie je utrzeć razem z masą. Następnie stopniowo przesiej do masy przygotowane wcześniej suche składniki i wymieszaj wszystko, aż powstanie jednolite ciasto. Tak przygotowane ciasto przelej do formy.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Czas pieczenia: ok. 40 - 45 min.

3

Masa śmietanowa

W dużej misce ubij na sztywno dobrze schłodzoną śmietankę. Pod koniec ubijania dodaj masę śmietanową i delikatnie wymieszaj wszystko na najniższych obrotach. Po ostudzeniu zetnij wypukły wierzch ciasta i przekrój je na dwa blaty, po czym nasącz ponczem. Dolny blat posmaruj warstwą masy i przykryj drugim blatem. Resztą masy posmaruj wierzch i boki ciasta.

4

Dekorowanie

Na krawędzi serca ułóż maliny, a po środku napis z czekoladowych literek "Kocham Tatę".

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Malinowy tort serduszko na Dzień Ojca

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1260 kJ
301 kcal
1135 kJ
271 kcal
Tłuszcz 19.06 g 17.17 g
Węglowodany 29.29 g 26.39 g
Białko 4.13 g 3.72 g