PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Malinowy tort serduszko na Dzień Ojca

Ciasto ucierane z masą malinową dla Taty

o 16 porcji

średnie 60 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Malinowy tort serduszko na Dzień Ojca

Ciasto:

125 g mąki
20 g Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
1 opak. Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
125 g masła
125 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
4 szt. jajek
1 szczypta soli

Poncz:

100 ml wody
1 szt. cytryny (wyciśnięty sok)
100 ml soku malinowego

Masa śmietanowa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Masy śmietanowej malinowej z kawałkami owoców Dr. Oetkera

Do dekoracji:

120 g malin
1 opak. Literek i cyferek z czekolady deserowej Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Formę do pieczenia w kształcie serca o śr. 24 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. W misce wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. W osobnym naczyniu utrzyj masło na puch. Dodaj cukier oraz cukier wanilinowy i utrzyj razem z masłem do białości. Następnie dodaj po jednym jajku pamiętając o tym, by po każdym dodaniu dokładnie je utrzeć razem z masą. Następnie stopniowo przesiej do masy przygotowane wcześniej suche składniki i wymieszaj wszystko, aż powstanie jednolite ciasto. Tak przygotowane ciasto przelej do formy.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Czas pieczenia: o 40 - 45 min.

3

Masa śmietanowa

W dużej misce ubij na sztywno dobrze schłodzoną śmietankę. Pod koniec ubijania dodaj masę śmietanową i delikatnie wymieszaj wszystko na najniższych obrotach. Po ostudzeniu zetnij wypukły wierzch ciasta i przekrój je na dwa blaty, po czym nasącz ponczem. Dolny blat posmaruj warstwą masy i przykryj drugim blatem. Resztą masy posmaruj wierzch i boki ciasta.

4

Dekorowanie

Na krawędzi serca ułóż maliny, a po środku napis z czekoladowych literek "Kocham Tatę".

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Malinowy tort serduszko na Dzień Ojca

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1260kJ
301kcal
1135kJ
271kcal
Tłuszcz 19.06g 17.17g
Węglowodany 29.29g 26.39g
Białko 4.13g 3.72g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!