PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Makowiec z bakaliami

Pyszny i aromatyczny makowiec z jabłkami i bakaliami. Zawsze się udaje!

16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Makowiec z bakaliami

Ciasto:

400 g maku (mielonego)
100 g masła (miękkiego)
100 g cukru
2 łyżki miodu
4 szt. jajek
3 - 4 łyżeczki Ekstraktu naturalnego Migdał z Maroka Dr. Oetkera
60 g mąki
100 g migdałów mielonych
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
50 g orzechów włoskich
80 g żurawiny suszonej
80 g śliwek suszonych
100 g daktyli
2 szt. jabłek

Do dekoracji:

80 g cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
3 łyżeczki wody (wrzącej)
50 g płatków migdałowych

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mak zalej wrzątkiem i odstaw do napęcznienia. Masło utrzyj z cukrem i miodem na jasny, puszysty krem. Cały czas miksując dodawaj kolejno jajka i ekstrakt. Mak odciśnij z nadmiaru wody i dodaj do maślanego kremu, zmiksuj do połączenia się składników. Mąkę wymieszaj z migdałami i proszkiem do pieczenia, dodaj do masy makowej, całość dokładnie wymieszaj. Piekarnik nagrzej do 180°C. Blachę o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Bakalie posiekaj na małe kawałki. Jabłka umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Bakalie i jabłka wymieszaj dokładnie z pozostałą masą.

2

Pieczenie

Masę przełóż na blachę i wyrównaj. Wstaw do piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 50 min.

Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.

3

Dekorowanie

Cukier puder przesiej do miski, wymieszaj z sokiem cytryny i wrzątkiem. Powstałym lukrem udekoruj ciasto. Wierzch makowca posyp płatkami migdałów.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Makowiec z bakaliami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1662kJ
397kcal
1461kJ
349kcal
Tłuszcz 25.75g 22.58g
Węglowodany 38.76g 34.00g
Białko 10.37g 9.09g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej