Flag

Makowiec z bakaliami

16 porcji
Średni
40 min
Pyszny i aromatyczny makowiec z jabłkami i bakaliami. Zawsze się udaje!
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
400 gmaku (mielonego)
100 gmasła (miękkiego)
100 gcukru
2 łyżkimiodu
4 szt.jajek
3 - 4 łyżeczkiEkstraktu naturalnego Migdał z Maroka Dr. Oetkera
60 gmąki
100 gmigdałów mielonych
2 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
50 gorzechów włoskich
80 gżurawiny suszonej
80 gśliwek suszonych
100 gdaktyli
2 szt.jabłek
Do dekoracji
80 gcukru pudru
1 łyżeczkasoku z cytryny
3 łyżeczkiwody (wrzącej)
50 gpłatków migdałowych

Zobacz produkty

Picture - Ekstraktu naturalnego Migdał z Maroka Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mak zalej wrzątkiem i odstaw do napęcznienia. Masło utrzyj z cukrem i miodem na jasny, puszysty krem. Cały czas miksując dodawaj kolejno jajka i ekstrakt. Mak odciśnij z nadmiaru wody i dodaj do maślanego kremu, zmiksuj do połączenia się składników. Mąkę wymieszaj z migdałami i proszkiem do pieczenia, dodaj do masy makowej, całość dokładnie wymieszaj. Piekarnik nagrzej do 180°C. Blachę o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Bakalie posiekaj na małe kawałki. Jabłka umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Bakalie i jabłka wymieszaj dokładnie z pozostałą masą.

2

Pieczenie

Masę przełóż na blachę i wyrównaj. Wstaw do piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.

Czas pieczenia: ok. 50 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.

3

Dekorowanie

Cukier puder przesiej do miski, wymieszaj z sokiem cytryny i wrzątkiem. Powstałym lukrem udekoruj ciasto. Wierzch makowca posyp płatkami migdałów.