PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Makowiec z bakaliami

Pyszny i aromatyczny makowiec z jabłkami i bakaliami. Zawsze się udaje!

16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Makowiec z bakaliami

Ciasto:

400 g maku (mielonego)
100 g masła (miękkiego)
100 g cukru
2 łyżki miodu
4 szt. jajek
3 - 4 łyżeczki Ekstraktu naturalnego Migdał z Maroka Dr. Oetkera
60 g mąki
100 g migdałów mielonych
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
50 g orzechów włoskich
80 g żurawiny suszonej
80 g śliwek suszonych
100 g daktyli
2 szt. jabłek

Do dekoracji:

80 g cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
3 łyżeczki wody (wrzącej)
50 g płatków migdałowych

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mak zalej wrzątkiem i odstaw do napęcznienia. Masło utrzyj z cukrem i miodem na jasny, puszysty krem. Cały czas miksując dodawaj kolejno jajka i ekstrakt. Mak odciśnij z nadmiaru wody i dodaj do maślanego kremu, zmiksuj do połączenia się składników. Mąkę wymieszaj z migdałami i proszkiem do pieczenia, dodaj do masy makowej, całość dokładnie wymieszaj. Piekarnik nagrzej do 180°C. Blachę o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Bakalie posiekaj na małe kawałki. Jabłka umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Bakalie i jabłka wymieszaj dokładnie z pozostałą masą.

2

Pieczenie

Masę przełóż na blachę i wyrównaj. Wstaw do piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 50 min.

Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.

3

Dekorowanie

Cukier puder przesiej do miski, wymieszaj z sokiem cytryny i wrzątkiem. Powstałym lukrem udekoruj ciasto. Wierzch makowca posyp płatkami migdałów.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Makowiec z bakaliami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1662 kJ
397 kcal
1461 kJ
349 kcal
Tłuszcz 25.75 g 22.58 g
Węglowodany 38.76 g 34.00 g
Białko 10.37 g 9.09 g