do przepisu Lukrowane Pierniczki Aniołki
1 opak. | Pierniczków Dr. Oetkera |
100 g | masła (miękkiego) |
1 szt. | jajek |
Do miski wsyp mieszankę do pierniczków, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włóż na 30 min. do zamrażalnika.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek o grubości ok. 3 - 4 mm i wycinaj ciasteczka za pomocą foremek. Ciasteczka rozłóż na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika.
Piekarnik gazowy: 175 °C
Czas pieczenia: o 10 min.
Upieczone pierniczki wyjmij z piekarnika i wystudź.
Lukier klasyczny wymieszaj dokładnie z wodą. Mieszaj energicznie do uzyskania śnieżnobiałej masy. Podziel lukier na 3 części. Dwie większe (na chmurki i sukienki) i jedną mniejszą (na buzie i skrzydła). Większe porcje lukru wymieszaj jedną z żółtym, a drugą z niebieskim barwnikiem dodając go stopniowo do uzyskania pożądanego odcienia.
Przełóż każdy kolor lukru do osobnego woreczka, odetnij niewielki koniec. Polukruj chmury oraz żółte i błękitne sukienki (najpierw zrób obrysy, a później wypełnij). Białym lukrem namaluj twarze i skrzydła (jeśli chcesz możesz lukier do namalowania twarzy zabarwić delikatnie czerwonym barwnikiem, aby nabrał różowego odcienia).
Na jeszcze wilgotny lukier przyczep perełki. Następnie domaluj ręce, a złotym pisakiem udekoruj skrzydła. Na koniec pisakami o smaku czekoladowym namaluj aniołom włosy i oczy. Udekorowane aniołki układaj obok siebie i pozostaw do całkowitego zastygnięcia lukru.
NA PORCJĘ / SZT. | NA 100 G / ML | |
---|---|---|
Wartość energetyczna |
226kJ 54kcal |
1604kJ 383kcal |
Tłuszcz | 1.45g | 10.34g |
Węglowodany | 9.22g | 65.89g |
Białko | 0.44g | 3.16g |