PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Lukrowane Pierniczki Aniołki

Lukrowana słodycz idealna na bożonarodzeniowy stół – korzenne ciasteczka w kształcie aniołków. Ich przygotowanie to niebiańska zabawa! Poczuj z nami święta

ok. 70 sztuk

średni 100 min

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Do miski wsyp mieszankę do pierniczków, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włóż na 30 min. do zamrażalnika.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek o grubości ok. 3 - 4 mm i wycinaj ciasteczka za pomocą foremek. Ciasteczka rozłóż na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 175 °C

Piekarnik gazowy: 175 °C

Czas pieczenia: ok. 10 min.

Upieczone pierniczki wyjmij z piekarnika i wystudź.

3

Dekorowanie

Lukier klasyczny wymieszaj dokładnie z wodą. Mieszaj energicznie do uzyskania śnieżnobiałej masy. Podziel lukier na 3 części. Dwie większe (na chmurki i sukienki) i jedną mniejszą (na buzie i skrzydła). Większe porcje lukru wymieszaj jedną z żółtym, a drugą z niebieskim barwnikiem dodając go stopniowo do uzyskania pożądanego odcienia.

Przełóż każdy kolor lukru do osobnego woreczka, odetnij niewielki koniec. Polukruj chmury oraz żółte i błękitne sukienki (najpierw zrób obrysy, a później wypełnij). Białym lukrem namaluj twarze i skrzydła (jeśli chcesz możesz lukier do namalowania twarzy zabarwić delikatnie czerwonym barwnikiem, aby nabrał różowego odcienia).

Na jeszcze wilgotny lukier przyczep perełki. Następnie domaluj ręce, a złotym pisakiem udekoruj skrzydła. Na koniec pisakami o smaku czekoladowym namaluj aniołom włosy i oczy. Udekorowane aniołki układaj obok siebie i pozostaw do całkowitego zastygnięcia lukru.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Lukrowane Pierniczki Aniołki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 226 kJ
54 kcal
1604 kJ
383 kcal
Tłuszcz 1.45 g 10.34 g
Węglowodany 9.22 g 65.89 g
Białko 0.44 g 3.16 g