PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Kruche waniliowe ciasteczka

Maślane ciasteczka jak z cukierni. Idealne do porannej kawy czy na piknik. Znikną w oka mgnieniu!

o 60 sztuk

łatwy 100 min

Składniki

Składniki

do przepisu Kruche waniliowe ciasteczka

Ciasteczka:

200 g masła (zimnego)
150 g cukru
1 opak. Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
4 szt. żółtek
400 g mąki

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Zimne masło pokrój w kostkę i utrzyj z cukrem oraz z cukrem z wanilią, do połączenia składników. Dodaj żółtka oraz mąkę pszenną i szybko zagnieć. Ciasto owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 1 h. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm. Foremką wycinaj z ciasta ciasteczka i układaj je na blasze zachowując odstępy.

2

Pieczenie

Ciasteczka wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Czas pieczenia: o 10 - 12 min.

Upieczone ciasteczka pozostaw do wystudzenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Kruche waniliowe ciasteczka

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 260kJ
62kcal
1867kJ
446kcal
Tłuszcz 3.23g 23.04g
Węglowodany 7.55g 53.92g
Białko 0.93g 6.63g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej