PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Kruche waniliowe ciasteczka

Maślane ciasteczka jak z cukierni. Idealne do porannej kawy czy na piknik. Znikną w oka mgnieniu!

ok. 60 sztuk

łatwy 100 min

Składniki

Składniki

do przepisu Kruche waniliowe ciasteczka

Ciasteczka:

200 g masła (zimnego)
150 g cukru
1 opak. Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
4 szt. żółtek
400 g mąki

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Zimne masło pokrój w kostkę i utrzyj z cukrem oraz z cukrem z wanilią, do połączenia składników. Dodaj żółtka oraz mąkę pszenną i szybko zagnieć. Ciasto owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 1 h. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm. Foremką wycinaj z ciasta ciasteczka i układaj je na blasze zachowując odstępy.

2

Pieczenie

Ciasteczka wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 10 - 12 min.

Upieczone ciasteczka pozostaw do wystudzenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Kruche waniliowe ciasteczka

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 260 kJ
62 kcal
1867 kJ
446 kcal
Tłuszcz 3.23 g 23.04 g
Węglowodany 7.55 g 53.92 g
Białko 0.93 g 6.63 g