PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Kruche ciastka z orzechami i sosem toffi

Idealne do popołudniowej kawy

ok. 6 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Kruche ciastka z orzechami i sosem toffi

Ciasto:

75 g masła
35 g cukru
100 g mąki
1 szt. żółtek
50 g orzechów laskowych (drobno zmielonych)
20 g orzechów laskowych grubo posiekanych (do obtoczenia ciastek)

Do dekoracji:

200 ml śmietanki 30% tł.
2 łyżki cukru pudru
1 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera
1 opak. Sosu toffi Dr. Oetkera
120 g borówek amerykańskich
6 - 10 listków mięty

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto, jeżeli będzie się za bardzo lepić można dodać trochę mąki. Z ciasta uformować wałek o średnicy ok. 4 cm. Na desce rozsypać grubo posiekane orzechy, przetoczyć po nich wałek z ciasta tak by orzechy wszędzie się przylepiły. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i skręcić jak cukierek, schować do zamrażarki na 30 - 40 minut.

Wyjąć ciasto z zamrażarki, odwinąć z folii i pokroić ostrym nożem na krążki ok. 5 - 7 mm. Blachę z pieca wyłożyć papierem do pieczenia, na papierze ułożyć ciasteczka (ok. 18 sztuk).

2

Pieczenie

Ciastka wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 10 - 12 min.

Gotowe ciastka wyjąć z pieca i odstawić na blaszce do wystygnięcia.

3

Masa

Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietan-fix.

4

Dekorowanie

Na talerzykach układać ciasteczka: po 3 na porcję, przekładać ubitą śmietaną. Deser polać sosem toffi, udekorować borówkami i listkami mięty.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Kruche ciastka z orzechami i sosem toffi

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2047 kJ
489 kcal
1424 kJ
340 kcal
Tłuszcz 30.43 g 21.13 g
Węglowodany 50.66 g 35.18 g
Białko 5.76 g 4.00 g