PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Kruche ciasteczka - Leśna polana

Ciasteczka w kształcie jeży, listków i żołędzi

ok. 30 sztuk

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Kruche ciasteczka - Leśna polana

Ciasto:

1 opak. Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
100 g masła
1 szt. jajek

Do dekoracji:

2 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
2 opak. Lukru gotowego zielonego Dr. Oetkera
1 opak. Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
1 opak. Perełek cukrowych Dr. Oetkera
1 opak. Posypki smak czekoladowy Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Zawartość opakowania ciasta wsyp do miski, dodaj miękkie masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm i wycinaj foremką jesienne kształty. Ciastka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Ciastka wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 15 min.

3

Dekorowanie

Polewy i lukry rozpuść w kąpieli wodnej. Tułów jeża udekoruj polewą deserową. Na nie zastygniętą polewę posyp posypkę czekoladową. Pyszczki jeża wykonaj z polewy białej, oczka i noski zrób z posypki. Liście z ciastek udekoruj lukrem zielonym i posyp posypką. Kapelusz żołędzia wykonaj z polewy deserowej, natomiast dół z lukru zielonego, udekoruj posypką.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Kruche ciasteczka - Leśna polana

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 762 kJ
182 kcal
1855 kJ
443 kcal
Tłuszcz 7.71 g 18.79 g
Węglowodany 25.98 g 63.38 g
Białko 1.58 g 3.86 g