PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Kruche babeczki z budyniem bananowym i truskawkami

Babeczki z ciasta kruchego z bananowym budyniem i plasterkami truskawek

o 24 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Kruche babeczki z budyniem bananowym i truskawkami

Ciasto:

170 g mąki
40 g cukru pudru
100 g masła
2 szt. żółtek
1 szczypta soli

Krem:

300 ml mleka
1 opak. Budyniu smak bananowy Dr. Oetkera
3 łyżki cukru (czubate)
250 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)

Do dekoracji:

15 szt. truskawek

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na czekoladowy spód zagnieć na jednolite ciasto, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez ok. 30 - 40 minut. Foremki do tartaletek o śr. 6 cm wysmaruj masłem. Ciasto rozwałkuj, a następnie wykrawaj z niego koła nieco większe niż średnica foremki. Wylepiaj foremki i włóż do lodówki do schłodzenia na ok. 30 minut.

2

Pieczenie

Foremki wstaw do pieca na blasze z wyposażenia piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 15 - 20 min.

Upieczone babeczki wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia. Po wystudzeniu wyjmij babeczki z foremek.

3

Krem

Z 300 ml zimnego mleka odlej 100 ml i rozmieszaj w nim zawartość torebki dodając cukier. Pozostałe mleko zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozmieszany proszek z cukrem i ciągle mieszając, zagotuj. Gotowy budyń przełóż do salaterki i wystudź. Schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno, dodaj ją stopniowo do wystudzonego budyniu i krótko zmiksuj na najwyższych obrotach.

4

Dekorowanie

Gotowy krem przełóż do babeczek i udekoruj plasterkami truskawek.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Kruche babeczki z budyniem bananowym i truskawkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 486kJ
116kcal
1110kJ
265kcal
Tłuszcz 7.53g 17.12g
Węglowodany 11.04g 25.10g
Białko 1.91g 4.34g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej