Flag

Kruche babeczki z budyniem bananowym i truskawkami

ok. 24 porcji
Średni
40 min
Babeczki z ciasta kruchego z bananowym budyniem i plasterkami truskawek
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
170 gmąki
40 gcukru pudru
100 gmasła
2 szt.żółtek
1 szczyptasoli
Krem
300 mlmleka
1 opak.Budyniu smak bananowy Dr. Oetkera
3 łyżkicukru (czubate)
250 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
Do dekoracji
15 szt.truskawek

Zobacz produkty

Picture - Budyniu smak bananowy Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na czekoladowy spód zagnieć na jednolite ciasto, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez ok. 30 - 40 minut. Foremki do tartaletek o śr. 6 cm wysmaruj masłem. Ciasto rozwałkuj, a następnie wykrawaj z niego koła nieco większe niż średnica foremki. Wylepiaj foremki i włóż do lodówki do schłodzenia na ok. 30 minut.

2

Pieczenie

Foremki wstaw do pieca na blasze z wyposażenia piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 15 - 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone babeczki wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia. Po wystudzeniu wyjmij babeczki z foremek.

3

Krem

Z 300 ml zimnego mleka odlej 100 ml i rozmieszaj w nim zawartość torebki dodając cukier. Pozostałe mleko zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozmieszany proszek z cukrem i ciągle mieszając, zagotuj. Gotowy budyń przełóż do salaterki i wystudź. Schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno, dodaj ją stopniowo do wystudzonego budyniu i krótko zmiksuj na najwyższych obrotach.

4

Dekorowanie

Gotowy krem przełóż do babeczek i udekoruj plasterkami truskawek.