PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Kruche babeczki z budyniem bananowym i truskawkami

Babeczki z ciasta kruchego z bananowym budyniem i plasterkami truskawek

ok. 24 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Kruche babeczki z budyniem bananowym i truskawkami

Ciasto:

170 g mąki
40 g cukru pudru
100 g masła
2 szt. żółtek
1 szczypta soli

Krem:

300 ml mleka
1 opak. Budyniu smak bananowy Dr. Oetkera
3 łyżki cukru (czubate)
250 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)

Do dekoracji:

15 szt. truskawek

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na czekoladowy spód zagnieć na jednolite ciasto, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez ok. 30 - 40 minut. Foremki do tartaletek o śr. 6 cm wysmaruj masłem. Ciasto rozwałkuj, a następnie wykrawaj z niego koła nieco większe niż średnica foremki. Wylepiaj foremki i włóż do lodówki do schłodzenia na ok. 30 minut.

2

Pieczenie

Foremki wstaw do pieca na blasze z wyposażenia piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 15 - 20 min.

Upieczone babeczki wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia. Po wystudzeniu wyjmij babeczki z foremek.

3

Krem

Z 300 ml zimnego mleka odlej 100 ml i rozmieszaj w nim zawartość torebki dodając cukier. Pozostałe mleko zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozmieszany proszek z cukrem i ciągle mieszając, zagotuj. Gotowy budyń przełóż do salaterki i wystudź. Schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno, dodaj ją stopniowo do wystudzonego budyniu i krótko zmiksuj na najwyższych obrotach.

4

Dekorowanie

Gotowy krem przełóż do babeczek i udekoruj plasterkami truskawek.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Kruche babeczki z budyniem bananowym i truskawkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 486 kJ
116 kcal
1110 kJ
265 kcal
Tłuszcz 7.53 g 17.12 g
Węglowodany 11.04 g 25.10 g
Białko 1.91 g 4.34 g