Flag

Krem caramel

4 porcje (po 150 ml)
Średni
40 min
Delikatny krem na bazie smietanki i żółtek z Laską wanilii z Wysp Pacyfiku
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zamiast Laski wanilii możesz użyć zamiennie Pasty waniliowej Intense, Ekstraktu naturalnego z wanilii Bourbon lub Cukru z wanilią Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Krem waniliowy
250 mlśmietanki 30% tł.
250 mlmleka
1 opak.Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
4 szt.żółtek
40 gcukru
1 szczyptasoli
Karmel
100 gcukru
2 łyżkiwody

Zobacz produkty

Picture - Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Śmietankę i mleko przelej do garnka. Laskę wanilii przetnij wzdłuż i za pomocą tępej części noża wydrąż ziarenka. Ziarenka i pozostałą część laski wanilii dodaj do mleka i śmietanki. Całość zagotuj, a następnie przecedź przez sitko. Żółtka wymieszaj z cukrem i solą. Cienkim strumieniem dolewaj do nich gorącą śmietankę z mlekiem i dobrze wymieszaj.

2

Przygotowanie karmelu

Przygotuj 4 naczynia żaroodporne o pojemności ok. 150 ml i wysmaruj je masłem. Cukier i wodę przełóż do garnka i gotuj, do momentu otrzymania bursztynowego koloru. Podczas gotowania nie mieszaj karmelu bo doprowadzi to do scukrzenia. Gotowy karmel rozdziel pomiędzy naczynia i odłóż go do lekkiego zastygnięcia.

3

Pieczenie

Piekarnik nagrzej do temp. 140°C. Na karmel wylej krem waniliowy i włóż do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 60 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 140 °C


Po upieczeniu krem może mieć galaretowatą strukturę, ale po całkowitym wystygnięciu i schłodzeniu stężeje. Upieczony krem pozostaw w temperaturze pokojowej do wystudzenia, a następnie odstaw do lodówki na kilka godzin.


Przed podaniem podważ delikatnie nożem ścianki naczyń, przyłóż talerzyk, odwróć i ściągnij naczynie żaroodporne. Podawaj od razu.

Porady i wskazówki