do przepisu Krem caramel
250 ml | śmietanki 30% tł. |
250 ml | mleka |
1 opak. | Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera |
4 szt. | żółtek |
40 g | cukru |
1 szczypta | soli |
100 g | cukru |
2 łyżki | wody |
Śmietankę i mleko przelej do garnka. Laskę wanilii przetnij wzdłuż i za pomocą tępej części noża wydrąż ziarenka. Ziarenka i pozostałą część laski wanilii dodaj do mleka i śmietanki. Całość zagotuj, a następnie przecedź przez sitko. Żółtka wymieszaj z cukrem i solą. Cienkim strumieniem dolewaj do nich gorącą śmietankę z mlekiem i dobrze wymieszaj.
Przygotuj 4 naczynia żaroodporne o pojemności ok. 150 ml i wysmaruj je masłem. Cukier i wodę przełóż do garnka i gotuj, do momentu otrzymania bursztynowego koloru. Podczas gotowania nie mieszaj karmelu bo doprowadzi to do scukrzenia. Gotowy karmel rozdziel pomiędzy naczynia i odłóż go do lekkiego zastygnięcia.
Piekarnik nagrzej do 140°C. Na karmel wylej krem waniliowy i włóż do piekarnika.
Piekarnik elektryczny: 140 °C
Piekarnik gazowy: 140 °C
Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.
Czas pieczenia: ok. 60 min.
Po upieczeniu krem może mieć galaretowatą strukturę, ale po całkowitym wystygnięciu i schłodzeniu stężeje. Upieczony krem pozostaw w temperaturze pokojowej do wystudzenia, a następnie odstaw do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem podważ delikatnie nożem ścianki naczyń, przyłóż talerzyk, odwróć i ściągnij naczynie żaroodporne. Podawaj od razu.
NA PORCJĘ / SZT. | NA 100 G / ML | |
---|---|---|
Wartość energetyczna |
1746
kJ
417 kcal |
963
kJ
230 kcal |
Tłuszcz | 25.66 g | 14.18 g |
Węglowodany | 40.03 g | 22.11 g |
Białko | 6.62 g | 3.66 g |
Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.
Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.
Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.
Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.
tak
nieaktywne
Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.
tak
nieaktywne