PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Krem caramel

Delikatny krem na bazie smietanki i żółtek z Laską wanilii z Wysp Pacyfiku

4 porcje (po 150 ml)

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Krem caramel

Krem waniliowy:

250 ml śmietanki 30% tł.
250 ml mleka
1 opak. Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
4 szt. żółtek
40 g cukru
1 szczypta soli

Karmel:

100 g cukru
2 łyżki wody

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Śmietankę i mleko przelej do garnka. Laskę wanilii przetnij wzdłuż i za pomocą tępej części noża wydrąż ziarenka. Ziarenka i pozostałą część laski wanilii dodaj do mleka i śmietanki. Całość zagotuj, a następnie przecedź przez sitko. Żółtka wymieszaj z cukrem i solą. Cienkim strumieniem dolewaj do nich gorącą śmietankę z mlekiem i dobrze wymieszaj.

2

Przygotowanie karmelu

Przygotuj 4 naczynia żaroodporne o pojemności ok. 150 ml i wysmaruj je masłem. Cukier i wodę przełóż do garnka i gotuj, do momentu otrzymania bursztynowego koloru. Podczas gotowania nie mieszaj karmelu bo doprowadzi to do scukrzenia. Gotowy karmel rozdziel pomiędzy naczynia i odłóż go do lekkiego zastygnięcia.

3

Pieczenie

Piekarnik nagrzej do 140°C. Na karmel wylej krem waniliowy i włóż do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  140 °C

Piekarnik elektryczny:  140 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 60 min.

Po upieczeniu krem może mieć galaretowatą strukturę, ale po całkowitym wystygnięciu i schłodzeniu stężeje. Upieczony krem pozostaw w temperaturze pokojowej do wystudzenia, a następnie odstaw do lodówki na kilka godzin.

Przed podaniem podważ delikatnie nożem ścianki naczyń, przyłóż talerzyk, odwróć i ściągnij naczynie żaroodporne. Podawaj od razu.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Krem caramel

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1746kJ
417kcal
963kJ
230kcal
Tłuszcz 25.66g 14.18g
Węglowodany 40.03g 22.11g
Białko 6.62g 3.66g