PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Kostka czekoladowa z gruszką

Idealna propozycja na imieninowy poczęstunek – czekoladowo, owocowo, dekoracyjnie.

o 30 - 35 porcji

łatwe 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Kostka czekoladowa z gruszką

Ciasto:

200 g masła
1 opak. Ciasta czekoladowego XXL Dr. Oetkera
4 szt. jajek
100 ml wody

Polewa:

100 g masła
2 łyżki Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
3 łyżki cukru
2 łyżki mleka
o 300 g dżemu gruszkowego

Krem czekoladowy:

300 ml mleka
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak czekoladowy Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. Ażurków z czekolady deserowej Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Masło rozpuść. Blachę do pieczenia o wym. 24 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie nagrzej piekarnik do temp. 180°C. Do miski wsyp zawartość opakowania ciasta czekoladowego i dodaj pozostałe składniki ciasta: jajka, wodę i przestudzone masło. Całość miksuj najpierw na niskich obrotach, a następnie na najwyższych przez ok. 5 minut. Gotowe ciasto przełóż do blaszki.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Czas pieczenia: o 45 min.

3

Polewa

W przestudzonym cieście powycinaj otwory na dżem za pomocą łyżeczki z cienkim brzegiem. Aby ułatwić sobie pracę, możesz lekko ponacinać ciasto wzdłuż i wszerz (na kwadraty), co pomoże wycinać otwory idealnie w ich środku. W rondelku umieść masło, kakao, cukier i mleko. Wszystko razem podgrzej na średnim ogniu cały czas mieszając. Polewa jest gotowa, kiedy wszystkie składniki się połączą, a cukier dobrze się rozpuści. Po wycięciu otworów wierzch ciasta posmaruj polewą, uważając, by nie wpadała do dołeczków. Następnie otwory wypełnij dżemem gruszkowym.

4

Krem czekoladowy

Do wysokiego naczynia wlej zimne mleko, wsyp zawartość opakowania z kremem do tortów i miksuj do uzyskania konsystencji kremu. Przełóż krem do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i udekoruj ciasto, przysłaniając kremem każdy otwór z dżemem.

5

Dekorowanie

Ciasto udekoruj ażurkami z czekolady.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Kostka czekoladowa z gruszką

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 875kJ
209kcal
1285kJ
307kcal
Tłuszcz 10.24g 15.06g
Węglowodany 26.59g 39.10g
Białko 2.45g 3.60g