PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Kolorowe dżdżownice

Pyszne Babeczki Kopce Kreta z dżdżownicami

12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Kolorowe dżdżownice

Składniki:

1 opak. Babeczek Kopce Kreta Dr. Oetkera
1 szt. jajek
80 ml oleju
250 ml śmietanki 30% tł.
1 szt. bananów

Do dekoracji:

1 opak. żelek (dżdżownic)

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustawić foremki. Mieszankę do ciasta wsypać do miski, dodać jajko, olej i 4 łyżki śmietanki (resztę śmietanki wstawić do lodówki lub na 30 min do zamrażalnika). Całość wymieszać mikserem najpierw na niskich, a następnie na najwyższych obrotach przez ok. 3 min, do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłożyć w foremkach (po ok. ½ łyżki).

2

Pieczenie

Foremki wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 15 - 18 min.

Po upieczeniu babeczki muszą ostygnąć. Masę można ubijać dopiero po ich ostudzeniu i wydrążeniu.

3

Za pomocą łyżeczki wydrążyć babeczki pośrodku do wys. ok. 1,5 cm, pozostawiając na brzegach ok. 0,5 cm nienaruszonego ciasta. Okruchy przełożyć do miski i równomiernie rozkruszyć. Banana lub inne owoce obrać, pokroić w drobną kostkę i wypełnić nimi wydrążone babeczki. Skropienie sokiem z cytryny pomoże zachować świeży kolor banana.

Schłodzoną śmietankę wlać do miski i miksując wsypać mieszankę do masy. Całość ubijać przez ok. 2 min, a następnie wsypać płatki czekoladowe i delikatnie wymieszać łyżką. Masę wyłożyć na babeczki, formując za pomocą noża kopułki, a następnie posypać pokruszonym ciastem.

4

Dekorowanie

Kilka żelków ułożyć na babeczkach, a kilka przekroić na pół i umieścić na babeczkach z dwóch stron tak, by wyglądało jakby żelkowe dżdżownice przechodziły przez babeczki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Kolorowe dżdżownice

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1022 kJ
244 kcal
1382 kJ
330 kcal
Tłuszcz 13.98 g 18.89 g
Węglowodany 26.81 g 36.23 g
Białko 2.91 g 3.93 g