PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Kolorowa babka

Babka z kolorowym wnętrzem udekorowana lukrem i różyczkami

ok. 16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Kolorowa babka

Ciasto:

1 opak. Babki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 g masła
100 ml mleka
1 opak. Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. Lukru klasycznego białego Dr. Oetkera
3 łyżeczki wody (gorącej)
1 opak. pisaków żelowych
1 opak. Różyczek opłatków kolorowych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Przygotuj formę na babkę z kominkiem o śr. 20 cm, posmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą.

Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jajka, masło i mleko. Całość mieszaj mikserem najpierw na niskich, potem na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto podziel na dwie części, połowę ciasta zabarw dodając pół łyżeczki żółtego barwnika, drugą połowę zabarw dodając ćwierć łyżeczki barwnika czerwonego.

Ciasto żółte przelej do formy, wyrównaj łyżką, następnie wlej ciasto różowe.

2

Pieczenie

Babkę wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 55 min.

Upieczoną babkę wyjmij z formy i wystudź.

3

Dekorowanie

Lukier domowy wsyp do miseczki. Dodaj gorącą wodę i wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Polukruj wystudzoną babkę, nakładając lukier grubą warstwą, a gdy przeschnie jeszcze jedną warstwą. Gdy polukrowana na biało babka wyschnie, pisakami żelowymi namaluj fantazyjne wzorki na całej jej powierzchni.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Kolorowa babka

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 754 kJ
180 kcal
1390 kJ
332 kcal
Tłuszcz 6.39 g 11.84 g
Węglowodany 27.95 g 51.76 g
Białko 2.55 g 4.72 g