PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Keks z bakaliami

Keks w wersji świątecznej– aromatyczny i pełen bakalii

16 porcji

łatwy 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Keks z bakaliami

Ciasto:

80 g rodzynek
50 g moreli suszonych
100 ml rumu
100 g masy marcepanowej
1 opak. Babki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 g masła
100 ml mleka
50 g orzechów włoskich
10 g skórki pomarańczowej kandyzowanej

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Rodzynki i morele namocz w rumie. Następnie morele i masę marcepanową pokrój w drobną kostkę. Zawartość opakowania babki wsyp do miski, dodaj jajka, miękkie masło oraz mleko. Wszystkie składniki wymieszałam mikserem najpierw na niskich, później na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji. Na samym końcu dodaj bakalie obtoczone lekko w mące. Ciasto przełóż do przygotowanej wcześniej formy keksówki o dł. 25 cm wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 60 min.

Po upieczeniu ciasto wystudź i oprósz cukrem pudrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Keks z bakaliami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 946 kJ
226 kcal
1394 kJ
333 kcal
Tłuszcz 10.33 g 15.19 g
Węglowodany 26.22 g 38.56 g
Białko 3.79 g 5.57 g