PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Keks z bakaliami

Keks w wersji świątecznej– aromatyczny i pełen bakalii

16 porcji

łatwy 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Keks z bakaliami

Ciasto:

80 g rodzynek
50 g moreli suszonych
100 ml rumu
100 g masy marcepanowej
1 opak. Babki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 g masła
100 ml mleka
50 g orzechów włoskich
10 g skórki pomarańczowej kandyzowanej

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Rodzynki i morele namocz w rumie. Następnie morele i masę marcepanową pokrój w drobną kostkę. Zawartość opakowania babki wsyp do miski, dodaj jajka, miękkie masło oraz mleko. Wszystkie składniki wymieszałam mikserem najpierw na niskich, później na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji. Na samym końcu dodaj bakalie obtoczone lekko w mące. Ciasto przełóż do przygotowanej wcześniej formy keksówki o dł. 25 cm wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Czas pieczenia: o 60 min.

Po upieczeniu ciasto wystudź i oprósz cukrem pudrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Keks z bakaliami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 946kJ
226kcal
1394kJ
333kcal
Tłuszcz 10.33g 15.19g
Węglowodany 26.22g 38.56g
Białko 3.79g 5.57g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej