Flag

Keks z bakaliami

16 porcji
Łatwy
20 min
Keks w wersji świątecznej– aromatyczny i pełen bakalii
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
80 grodzynek
50 gmoreli suszonych
100 mlrumu
100 gmasy marcepanowej
1 opak.Babki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
2 szt.jajek
100 gmasła
100 mlmleka
50 gorzechów włoskich
10 gskórki pomarańczowej kandyzowanej

Zobacz produkty

Picture - Babki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Rodzynki i morele namocz w rumie. Następnie morele i masę marcepanową pokrój w drobną kostkę. Zawartość opakowania babki wsyp do miski, dodaj jajka, miękkie masło oraz mleko. Wszystkie składniki wymieszałam mikserem najpierw na niskich, później na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji. Na samym końcu dodaj bakalie obtoczone lekko w mące. Ciasto przełóż do przygotowanej wcześniej formy keksówki o dł. 25 cm wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 60 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Po upieczeniu ciasto wystudź i oprósz cukrem pudrem.