PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Karpatkowy torcik z kiwi

Karpatka z kakao w okrągłej formie z owocami kiwi to efektowny torcik.

o 12 porcji

łatwy 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Karpatkowy torcik z kiwi

Ciasto:

250 ml wody
125 g masła
1 łyżka Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
4 szt. jajek

Krem:

500 ml mleka
1 opak. Ciasta i kremu do Karpatki Dr. Oetkera
500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 łyżka cukru pudru

Do dekoracji:

2 szt. kiwi
2 łyżki cukru pudru

preparation

Przygotowanie

1

Przygotowanie ciasta

Piekarnik podgrzej do temp. 210°C bez termoobiegu. Zagotuj wodę z tłuszczem, mieszankę do ciasta wymieszaj z kakao, wsyp do wody z tłuszczem i energicznie wymieszaj. Cały czas mieszając podgrzewaj przez ok. 1 minutę do uzyskania z ciasta z kuli. Zdejmij z ognia i gorące ciasto przełóż do miski. Miksuj i dodawaj kolejno po 1 jajku aż do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Ciasto podziel na trzy części. Jedną z nich rozprowadź cienką warstwą w tortownicy o śr. 21 cm wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Po upieczeniu postępuj tak samo jeszcze dwa  razy.

2

Pieczenie

Ciasto włóż do podgrzanego piekarnika.

Piekarnik gazowy:  210 °C

Piekarnik gazowy:  210 °C

Czas pieczenia: o 20 min.

Następnie zmniejsz temperaturę.

Piekarnik gazowy:  150 °C

Piekarnik elektryczny:  150 °C

Czas suszenia: o 15 min.

Drugą i trzecią część ciasta upiecz tak samo.

3

Krem budyniowy

Z 500 ml mleka przelej połowę do wysokiego naczynia i wymieszaj z zawartością torebki z kremem. Pozostałe mleko zagotuj. Przelej do niego mieszankę kremu i gotuj przez chwilę na małym ogniu, aż do zgęstnienia budyniu. Przełóż go do miski i odstaw do przestudzenia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Ostudzony budyń zmiksuj i połącz go z ubitą śmietanką, krótko miksując do połączenia składników.

4

Przekładanie

Kiwi obierz ze skórki, pokrój na kawałki i dodaj do kremu. Torcik przełóż gotową masą. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Karpatkowy torcik z kiwi

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1583kJ
378kcal
925kJ
221kcal
Tłuszcz 24.24g 14.18g
Węglowodany 33.62g 19.66g
Białko 6.66g 3.90g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt