PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Karpatkowy torcik z kiwi

Karpatka z kakao w okrągłej formie z owocami kiwi to efektowny torcik.

o 12 porcji

łatwe 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Karpatkowy torcik z kiwi

Ciasto:

250 ml wody
125 g masła
1 łyżka Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
4 szt. jajek

Krem:

500 ml mleka
1 opak. Ciasta i kremu do Karpatki Dr. Oetkera
500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 łyżka cukru pudru

Do dekoracji:

2 szt. kiwi
2 łyżki cukru pudru

preparation

Przygotowanie

1

Przygotowanie ciasta

Piekarnik podgrzej do temp. 210°C bez termoobiegu. Zagotuj wodę z tłuszczem, mieszankę do ciasta wymieszaj z kakao, wsyp do wody z tłuszczem i energicznie wymieszaj. Cały czas mieszając podgrzewaj przez ok. 1 minutę do uzyskania z ciasta z kuli. Zdejmij z ognia i gorące ciasto przełóż do miski. Miksuj i dodawaj kolejno po 1 jajku aż do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Ciasto podziel na trzy części. Jedną z nich rozprowadź cienką warstwą w tortownicy o śr. 21 cm wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Po upieczeniu postępuj tak samo jeszcze dwa  razy.

2

Pieczenie

Ciasto włóż do podgrzanego piekarnika.

Piekarnik gazowy:  210 °C

Czas pieczenia: o 20 min.

Następnie zmniejsz temperaturę.

Piekarnik gazowy:  150 °C

Piekarnik elektryczny:  150 °C

Czas suszenia: o 15 min.

Drugą i trzecią część ciasta upiecz tak samo.

3

Krem budyniowy

Z 500 ml mleka przelej połowę do wysokiego naczynia i wymieszaj z zawartością torebki z kremem. Pozostałe mleko zagotuj. Przelej do niego mieszankę kremu i gotuj przez chwilę na małym ogniu, aż do zgęstnienia budyniu. Przełóż go do miski i odstaw do przestudzenia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Ostudzony budyń zmiksuj i połącz go z ubitą śmietanką, krótko miksując do połączenia składników.

4

Przekładanie

Kiwi obierz ze skórki, pokrój na kawałki i dodaj do kremu. Torcik przełóż gotową masą. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Karpatkowy torcik z kiwi

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1583kJ
378kcal
925kJ
221kcal
Tłuszcz 24.24g 14.18g
Węglowodany 33.62g 19.66g
Białko 6.66g 3.90g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!