PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Kakaowa beza z kremem czekoladowo-orzechowym

Delikatna kakaowa beza z kremem mascarpone

10 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Kakaowa beza z kremem czekoladowo-orzechowym

Beza:

5 szt. białka
250 g cukru
2 łyżki Ciemnego Kakao Dr. Oetkera

Krem:

250 g serka mascarpone (schłodzonego)
90 g kremu czekoladowo - orzechowego
250 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Śmietan-fixu Bez glutenu Dr. Oetkera

Do dekoracji:

10 g Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
100 g orzechów laskowych (podprażonych)

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i narysuj na nim okrąg o śr. ok. 18 cm (beza powiększy się podczas pieczenia). Piekarnik nagrzej do temp. 160°C. Białka ubij z cukrem do uzyskania białej i sztywnej masy. Do ubitej bezy delikatnie wmieszaj kakao. Bezę wyłóż na przygotowaną blachę, tworząc na środku delikatnie wgłębienie.

2

Pieczenie

Bezę wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  160 °C

Piekarnik elektryczny:  160 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: 150 min.

Po upieczeniu uchyl lekko drzwi piekarnika i pozostaw w nim bezę do całkowitego wystudzenia.

3

Krem czekoladowo-orzechowy

Serek mascarpone zmiksuj z kremem czekoladowo-orzechowym. Dodaj schłodzoną śmietankę. Ubij krótko mikserem, a następnie dodaj zawartość torebki ze śmietan-fixem. Ubijaj do uzyskania sztywnej i puszystej konsystencji. Przygotowany krem wyłóż na wystudzoną bezę.

4

Dekorowanie

Krem obsyp równomiernie kakao, a następnie posyp posiekanymi orzechami laskowymi bez skórki. Tak przygotowaną bezę wstaw na kilka godzin do lodówki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Kakaowa beza z kremem czekoladowo-orzechowym

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1704kJ
407kcal
1470kJ
351kcal
Tłuszcz 27.02g 23.29g
Węglowodany 34.87g 30.06g
Białko 6.21g 5.36g