PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Jeżyk - ciasto czekoladowe

Najeżony migdałowymi kolcami

o 12 - 15 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Jeżyk - ciasto czekoladowe

Ciasto:

100 g masła lub margaryny
150 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1 szczypta soli
3 szt. jajek
100 g czekolady mlecznej (startej)
50 g mąki
1 opak. Budyniu smak czekoladowy Dr. Oetkera
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
2 łyżki mleka
75 g migdałów (obranych i zmielonych)

Do dekoracji:

1 opak. Polewy gotowej mlecznej Dr. Oetkera
40 g migdałów pokrojonych w słupki

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Tłuszcz utrzeć na jednolitą masę. Dodać cukier, cukier wanilinowy i sól, a następnie dodawać stopniowo po jednym jajku i startą czekoladę. Mąkę wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia, przesiać i dodawać do masy po jednej łyżce na przemian z mlekiem ciągle mieszając. Na koniec wymieszać ciasto z migdałami i przełożyć do natłuszczonej, podłużnej formy "cwibakówki" (o dł. 30 cm).

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 40 min.

3

Dekorowanie

Polewę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzone ciasto polać polewą i udekorować słupkami z migdałów.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Jeżyk - ciasto czekoladowe

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1231kJ
294kcal
1784kJ
426kcal
Tłuszcz 18.63g 27.01g
Węglowodany 27.39g 39.69g
Białko 5.41g 7.83g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!