PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Jeżyk - ciasto czekoladowe

Najeżony migdałowymi kolcami

ok. 12 - 15 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Jeżyk - ciasto czekoladowe

Ciasto:

100 g masła lub margaryny
150 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1 szczypta soli
3 szt. jajek
100 g czekolady mlecznej (startej)
50 g mąki
1 opak. Budyniu smak czekoladowy Dr. Oetkera
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
2 łyżki mleka
75 g migdałów (obranych i zmielonych)

Do dekoracji:

1 opak. Polewy gotowej mlecznej Dr. Oetkera
40 g migdałów pokrojonych w słupki

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Tłuszcz utrzeć na jednolitą masę. Dodać cukier, cukier wanilinowy i sól, a następnie dodawać stopniowo po jednym jajku i startą czekoladę. Mąkę wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia, przesiać i dodawać do masy po jednej łyżce na przemian z mlekiem ciągle mieszając. Na koniec wymieszać ciasto z migdałami i przełożyć do natłuszczonej, podłużnej formy "cwibakówki" (o dł. 30 cm).

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 40 min.

3

Dekorowanie

Polewę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzone ciasto polać polewą i udekorować słupkami z migdałów.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Jeżyk - ciasto czekoladowe

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1231 kJ
294 kcal
1784 kJ
426 kcal
Tłuszcz 18.63 g 27.01 g
Węglowodany 27.39 g 39.69 g
Białko 5.41 g 7.83 g