Flag

Jagodowiec

ok. 35 porcji
Średni
40 min
Pyszne ciasto z jagodami i kruszonką
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
320 gmąki
0,5 opak.Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
250 gmasła lub margaryny
200 gcukru
5 szt.jajek
1 opak.Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
500 gjagód lub borówek amerykańskich
Kruszonka
150 gmąki
100 gcukru pudru
85 gmasła
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać w misce z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem. Gdy składniki się połączą dodać po jednym jajku cały czas miksując. Następnie małymi porcjami dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia, wsypać budyń, zmiksować. Ciasto wlać do formy o wym. 25 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypać równomiernie owocami (gdy są to jagody mrożone najpierw należy je rozmrozić i delikatnie odsączyć).


W misce zagnieść ręką wszystkie składniki na kruszonkę i posypać nią owoce.

2

Pieczenie

Blachę wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 60 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone ciasto ostudzić.