PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Jagodowiec

Pyszne ciasto z jagodami i kruszonką

o 35 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Jagodowiec

Ciasto:

320 g mąki
1 opak. Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
250 g masła lub margaryny
200 g cukru
5 szt. jajek
1 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
500 g jagód lub borówek amerykańskich

Kruszonka:

150 g mąki
100 g cukru pudru
85 g masła
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać w misce z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem. Gdy składniki się połączą dodać po jednym jajku cały czas miksując. Następnie małymi porcjami dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia, wsypać budyń, zmiksować. Ciasto wlać do formy o wym. 25 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypać równomiernie owocami (gdy są to jagody mrożone najpierw należy je rozmrozić i delikatnie odsączyć).

W misce zagnieść ręką wszystkie składniki na kruszonkę i posypać nią owoce.

2

Pieczenie

Blachę wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 60 min.

Upieczone ciasto ostudzić.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Jagodowiec

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 729kJ
174kcal
1302kJ
311kcal
Tłuszcz 9.00g 16.06g
Węglowodany 21.41g 38.23g
Białko 2.67g 4.77g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt